Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 15. prosinca 2014.

Na otvorenju obnovljene pruge u duljini od šest kilometara bili su hrvatski ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i slovenski ministar gospodarskog razvoja i tehnologije Zdravko Počivalšek, koji je naglasio kako je ovo velika stvar za obje države, jer ulaganja u infrastrukturu znače daljnji razvoj njihovih gospodarstava.

Počivalšek je napomenuo da u pograničnim područjima Slovenije uz Hrvatsku živi oko petina stanovništva te zemlje, ali da samo s 8 posto sudjeluju u ukupnom nacionalnom BDP-u, te da stoga ovakva ulaganja u infrastrukturnu povezanost stvaraju uvjete za jači razvoj gospodarstva u tim krajevima i otvaranje novih radnih mjesta.

Ministar Hajdaš Dončić podsjetio je da ljudi i s jedne i druge strane nisu naviknuti na granice koje su nastale početkom devedesetih, te da je ova željeznička povezanost korak u micanju tih barijera. Ocijenio je da se obnova te dionice mogla obaviti i ranije, također naglasivši važnost otvorenja pruge u gospodarskom smislu, te izrazivši nadu da će ovo ulaganje i otvaranje pruge biti na pomoć tvrtkama u tom kraju. Hajdaš Dončić smatra i da će željeznički operateri naći poslovni interes s tvrtkama u ovom području te da će se željeznicom dopremati sirovina za potrebe tih tvrtki.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar prilikom pozdravnog govora na svečanosti u Đurmancu izrazio je zadovoljstvo što je nakon toliko godina ponovno uspostavljena veza između Đurmanca i Rogateca te je dodao da, s obzirom na velik interes lokalnog stanovništva koje živi s obje strane granice, koje se okupilo na otvorenju pruge, potvrđuje da je investicija HŽ-a od preko 40 milijuna opravdana.  

Na svečanosti povodom otvorenja obnovljene dionice pruge sa prigodnim riječima obratili su se i načelnik općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša, načelnik općine Đurmanec Damir Belošević i načelnik Občine Rogatec Martin Mikolič. Među brojnim uzvanicima na svečanosti su bili i Vesna Terzić, veleposlanica Republike Hrvatske u Ljubljani, Vojko Volk, veleposlanik Republike Slovenije u Zagrebu, Šime Ivanjko, počasni konzul RH u Mariboru i saborska zastupnica Dunja Špoljar. Nakon završetka svečanosti u Rogatecu, vlak je krenuo natrag prema Hrvatskoj, u krug tvornice Vetropack Straža u Humu na Sutli, gdje su se uzvanici iskrcali i potom nastavilii druženje u prostorijama Općine Hum na Sutli.    

Otvorenjem dionice pruge od Đurmanca do Rogateca označen je završetak većine radova na sanaciji gornjega i donjega pružnog ustroja, kao i radova na sanaciji željezničko-cestovnih prijelaza. Radovi vrijedni oko 42 milijuna kuna obuhvatili su sanaciju četiri mosta, 26 željezničkih propusta, 12 željezničko-cestovnih prijelaza, peron u stajalištu Hromec i tunel Lupinjak u kojemu se u ovom trenutku izvode završni radovi. Ti radovi neće remetiti promet jer će se obavljati u slobodnim intervalima između vlakova.

Nakon što se obave svi radovi, dionica Đurmanec–državna granica bit će osposobljena za brzinu vlaka od 60 kilometara na sat. Svečano otvorenje dionice započelo je dolaskom vlaka Slovenske željeznice iz Rogateca u Đurmanec u kojem su bili visoki predstavnici Slovenije te nekoliko stotina slovenskih građana iz Rogatca. Nakon prigodnih govora vlak se sa hrvatskim i slovenskim predstavnicima lokalne i nacionalne vlasti vratio u Rogatec gdje je održan drugi dio svečanosti. Osim pruge, od nedjelje je za promet otvoreno i novo željezničko stajalište Pristava Krapinska između kolodvora Sveti Križ Začretje i Krapina.


Video

Fotogalerija