Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 10. srpnja 2017.

Župan Željko Kolar čestitao je i zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji i izradi suvenira. “S velikom ćemo pažnjom pogledati izložbu i proučiti katalog. Suvenir je izrazito bitan dio turističke ponude, kad mi sami putujemo izvan zemlje želimo kupiti autohtoni suvenir – nešto što će nas podsjećati na zemlju u kojoj smo bili i na neke njezine specifičnosti – prirodne ljepote, kulturu ili tradiciju. Ovaj trijenale je bitan zbog takvih stvari – čuva tradiciju, ali ju i približava sadašnjosti te uvodi i novitete među suvenire“- istaknuo  je župan Kolar te naglasio kako tradicijske drvene igračke i licitarska srca koji su na listi nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a zasigurno još uvijek nisu dovoljno iskorišteni te će se raditi i na uvođenju certifikata koji će im osigurati dodatnu vrijednost.

Župan Željko Kolar je uručio i nagradu za najbolji suvenir na 14. Trijenalu – Narukvicu Kaj, izvedenu u razigranoj formi, u boji licitara i tradicijskih igračaka. Predstavlja nosiv suvenir, svakako u cjenovno višoj kategoriji. Autori narukvice su Đuro, Džan i Robert Bashota. Drugu nagradu je osvojio je Mali rječnik kajkavskoga govora stubičkog kraja koji je rezultat projekta učenika i učitelja Osnovne škole Donja Stubica. Nagradu je uručila voditeljica ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Ksenija Tomić. Treća je nagrada dodijeljena za Tahijev sat, kao suvenir inspiriran arheološkim satom. Nagradu je autoru suvenira Mladenu Saviću uručila ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagarčec. Ovom je prilikom za druge istaknute radove dodijeljeno i nekoliko posebnih priznanja.

Trijenale zagorskog suvenira je ove godine simbolično podijeljen u dva dijela. U prvom su likovni umjetnici pozvani da se poigraju jednim prepoznatljivim suvenirom – drvenim konjićem, zbog čega je ova izložba u izložbi i nazvana Konjićevo novo ruho. Drugi dio izložbe predstavljaju radovi na dvije teme – Jezik kao simbol identiteta i Suvenir nadahnut arheološkom baštinom. Dio od dvadesetak autora čiji su radovi izloženi u Dvorcu Oršić predstavio se i suvenirima koji izlaze iz ovih zadanih tema. Sve Prisutne na otvorenju pozdravila je i voditeljica Muzeja seljačkih buna Vlatka FilipčićMaligec, Dubravko Kuhta sa Sveučilišta Sjever te muzejski savjetnik Davorin Vujčić.


Fotogalerija