Zagorje
Bajka na dlanu

Nastavak potpora za osobe treće životne dobi: Osigurana informatička oprema za 10 udruga umirovljenika

Datum objave: 13. rujna 2023.

U Poslovno-tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije u Krapini je u srijedu, 13. rujna 2023. godine, održana dodjela ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu Krapinsko-zagorske županije kroz Javni poziv za udruge u području skrbi za umirovljenike i starije osobe.

Pravo na potporu ostvarilo je 10 udruga, kojima je za kupnju informatičke opreme dodijeljeno 6.550 eura (49.350 kuna). Ugovore je korisnicima uručio župan Željko Kolar, koji je u svom pozdravnom govoru kazao: „Uvijek je dobro kad imate partnera koji je aktivan. Naš politički partner je Hrvatska stranka umirovljenika, koja je došla s konkretnim prijedlogom za pomoć umirovljenicima i starijim osobama. I kad dobijete takav dobro razrađen program, to je i puno lakše realizirati. Temeljem programa koji je pripremio naš Savjet za umirovljenike i osobe treće životne dobi smo se i našli da dodijelimo ove ugovore, a ja sam uvjeren da ćemo ubuduće bar dva put godišnje imati javne pozive koji će ciljano biti vezani za određene potrebe umirovljenika“ – poručio je župan Kolar te istaknuo kako umirovljenici najbolje znaju u kojem im je trenutku potrebna koja vrsta pomoći.

POTPORE ZA RAD UDRUGA DILJEM ŽUPANIJE

Potpore su ostvarile Udruga umirovljenika Općine Gornja Stubica, Udruga umirovljenika Donja Stubica, Udruga umirovljenika Konjščina, Udruga umirovljenika Općine Zagorska Sela, Općinska udruga umirovljenika Veliko Trgovišće, Udruga umirovljenika Marija Bistrica, Udruga umirovljenika Zlatar Bistrica, Udruga umirovljenika Bedekovčina, Udruga umirovljenika Mihovljan i Udruga umirovljenika Radoboj. U ime korisnika potpora okupljenima se obratio predsjednik Udruge umirovljenika Konjščina Željko Stošić te zahvalio na osmišljenom programu i dodijeljenim sredstvima. „Imamo 300 članova i djelujemo u tri općine, Konjščini, Hrašćini i Budinščini. Naš ured ima informatičku opremu, ali ona je već stara i sad smo zatražili neke novije stvari“ – pojasnio je predsjednik Udruge umirovljenika Konjščina.

SOCIJALNA OSJETLJIVOST

„Županija je već pokazala da ima jednu socijalnu osjetljivost prema umirovljenicima na niz drugih način. I prije nekih mjesec dana kad smo bili na jednoj koordinaciji kod župana, on nam je obećao da će se rebalansom proračuna dići dodatna sredstva za Maticu umirovljenika Krapinsko zagorske županije“ – rekao je potpredsjednik Županijske skupštine Željko Čleković i pozvao sve da koriste otvorene mogućnosti i javljaju se na raspisane natječaje.

UREDI UMIROVLJENIKA ĆE RADITI BOLJE I KVALITETNIJE

Jedan od inicijatora pokretanja ovog javnog poziva bio je Savjet za umirovljenike i osobe treće životne dobi Krapinsko-zagorske županije te je predsjednica Savjeta Đurša Mohač podsjetila kako su udruge prošle godine obavještene o mogućnosti ustrojavanja ureda za umirovljenika i osoba treće životne dobi. „Kako bi uredi umirovljenika mogli kvalitetnije, bolje raditi i biti na usluzi svim umirovljenicima, ne samo članovima udruge, raspisan je i ovaj javan poziv. Šteta da nije više udruga ovaj se izjasnilo za otvaranje ureda, ali još uvijek imamo vremena i još uvijek se može to kroz godinu rješavati“ – poručila je predsjednica Savjeta Mohač te zahvalila Županiji na kontinuiranom razumijevanju za potrebe umirovljenika.

JAVNI POZIV JE JOŠ UVIJEK OTVOREN

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade istaknula je kako je na Javni poziv do sada zaprimljeno 11 prijava, no 1 je bila administrativno neprihvatljiva.  „U okviru ovog Javnog poziva planirana je raspodjela sredstva u ukupnom iznosu od 8.000,00, tako da na raspolaganju još uvijek imamo 1.450 eura“ – navela je pročelnica Gregurović Šanjug i pozvala sve udruge na području Županije, koje ispunjavaju uvjete da podnesu prijavu do 30. rujna te ostvare potporu.

 

SAMO ZA RAD MATICE UMIROVLJENIKA GODIŠNJE IZDVAJAMO 53.108 EURA

„Samo za rad Matice umirovljenika na godišnjoj razini izdvajamo 53.108 eura, a obećali smo, da ćemo zbog povećanja životnih troškova, to povećati za 10 posto. Krajem rujna na Županijskoj skupštini imamo druge izmjene Proračuna Krapinsko zagorske županije i tamo će viti i ovo povećanje. Dodatno ističem kako smo se dogovorili da će naše stručne službe, kada se otvori određena tema koja je vezana za neki problem umirovljenika na nacionalnoj razini, izaći na teren i doći ljudima u urede i objašnjavati zakonske prijedloge, zakonske mogućnosti onoga što bi eventualno bilo u njihovom interesu“ – naveo je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.


Fotogalerija