Zagorje
Bajka na dlanu

Dodijeljene potpore za novih 7.974 zagorska purana, Županija u osam godina izdvojila 531.000 eura

Datum objave: 5. travnja 2024.

Uručivanje ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na financijsku potporu Krapinsko-zagorske županije na Natječaju za uzgoj zagorskog purana održano je 5. travnja 2024. godine u Poslovno-tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije u Krapini.

Pravo na potporu ostvarila su 32 uzgajivača zagorskog purana, kojima će Županija dodijeliti 57.498,00 eura za 7.974  novoizvaljenih purića. Ugovore je uzgajivačima uručio župan Željko Kolar, koji je tom prilikom istaknuo kako je ova potpora po analizi Ministarstva financija najbolja u Republici Hrvatskoj. “Ovu je mjeru u osam godina koristilo 257 korisnika koji su uzgojili 60.000 komada purica. U tih 8 godina to je 4 milijuna kuna ili 531.000 eura potpore. Uvjeren sam da bi mogli proizvodnju povećati 200, 300 posto i da bi svi sve prodali na kućnom pragu prije Božića, jer smo radili na promociji zagorskog purana kao da imamo godišnju proizvodnju od 100 tisuća komada. Zajednički, s vašom proizvodnjom i našom promocijom, došli smo do toga da stvarno nitko nije imao problema da plasira svoju robu”, istaknuo je župan Kolar te pozvao uzgajivače da povećaju proizvodnju koliko god mogu, kao i da certificiraju svoju proizvodnju.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić podsjetio je da Županija podupire uzgoj zagorsko purana već niz  godina te istaknula da za dodjelu potpore minimalan broj novo izvaljenih purića upisanih u JRDŽ na poljoprivrednom gospodarstvu mora biti 100 kljunova. Visina potpore po kljunu je 7 eura, a za certificirane uzgajivače zagorsko purana 10 eura.

U ime korisnika potpora zahvalio je Damir Ščuric, koji je istaknuo kontinuitet ovih županijskih potpora koje su jedno teško vrijeme bile čak i jedini izvor zarade u tom poslu. “Tad se malo prodavalo i cijene su bile loše, no prošla godina je bila fenomenalna, mjesec dana prije Božića smo ostali bez robe. Pozivam sve koji imaju mogućnost da se bave tim predivnom poslom, da počnu, od toga se može živjeti, a može se i dodatno zaraditi uz neki svoj posao”, istaknuo je Damir Šćuric.


Fotogalerija