Zagorje
Bajka na dlanu

Nastavak radova na modernizaciji županijskih cesta: Župan Kolar obišao radove u Andraševcu

Datum objave: 22. studenoga 2023.

Nastavljeni su radovi na modernizaciji javnih cesta na području Krapinsko-zagorske županije koji se financiraju uz kreditno zaduženje pri HBOR-u. Riječ je o radovima ukupne vrijednosti 4,4 milijuna eura koje izvodi tvrtka Colas Hrvatska d.d., a kojima se planira urediti 58 zasebnih dionica županijskih i lokalnih cesta.

Tijekom ovog tjedna radovi se izvode na županijskoj cesti ŽC2197 Oroslavje – ŽCP – Andraševec na području grada Oroslavja, a u srijedu 22. studenog 2023. radove su obišli župan Željko Kolar, gradonačelnik Viktor Šimunić i ravnatelj Županijske uprave za ceste KZŽ Stjepan Sirovec.

Župan Željko Kolar zahvalio je građanima na strpljenju te uputio apel za poštivanje znakova narednih nekoliko dana kako bi se završni sloj asfalta kvalitetno odradio.

“Ovo je jedna od najznačajnijih dionica koju asfaltiramo. Naime, ova cesta bila je strahovito opterećena dok je bila zatvorena prometnica iz Mokrica prema Oroslavju, a također je ovdje jednim dijelom rađena aglomeracija. U ovom trenutku, kad se stavlja prvi sloj asfalta, još se može trpjeti vožnja kroz radove, međutim, kad ćemo ići sa završnim slojem, molim sve ljude da se pridržavaju znakova i da omoguće izvođačima radova da na najbolji mogući način završe ovu dionicu”, rekao je župan Kolar te dodao kako se susreće s pitanjima građana kada će se obnavljati ceste i u drugim mjestima.

“Nakon što asfaltiramo ovih 110 kilometara županijskih cesta, ostaje nam još četrdesetak kilometara cesta koje trebaju isto takvu intervenciju. Tu sanaciju moglo bi nam omogućiti povećanje naknade za uporabu javnih cesta koju vozači plaćaju prilikom registracije motornih vozila. Zadnje povećanje je bilo 2003. godine, a s druge strane, osiguranje vozila povećano je za 122 posto, bez da govorim o gorivu, gumama i automobilima. Sve je poskupjelo, osim ove naknade”, istaknuo je župan Kolar te naglasio kako vjeruje da je zahtjev za tim prema resornom ministarstvu opravdan. “Kad bi se to dogodilo, mogli bismo sanirati preostalih 40 km cesta, reći da su nam sve županijske ceste u dobrom stanju i nastaviti ih redovito održavati”, zaključio je župan Kolar.

Ravnatelj ŽUC-a KZŽ Stjepan Sirovec objasnio je da nakon postavljanja prvog sloja asfalta slijede radovi vezani uz odvodnju, odnosno podizanje šahtova te u konačnici polaganje samog završnog sloja asfalta. “Ukupni obuhvat na ovoj dionici je 1.520 metara, dok je vrijednost radova nešto više od 160 tisuća eura. Ako će vremenski uvjeti to dopuštati, svi radovi mogli bi biti gotovi unutar tjedan do deset dana”, rekao je ravnatelj Sirovec.

Pohvalivši suradnju s Krapinsko-zagorskom županijom i ŽUC-om, gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić naglasio je koliko je ovo bitno za Oroslavje jer će sada Oroslavčani imati dva novoasfaltirana ulaza u grad.

 


Fotogalerija