Zagorje
Bajka na dlanu

Nastavak ulaganja u sport: Sportskoj zajednici KZŽ i Školskom sportskom savezu dodijeljene 243 tisuće eura

Datum objave: 13. veljače 2024.

Župan Željko Kolar potpisao je u utorak 13. veljače 2024. u Krapini ugovore o izravnoj dodjeli financijskih sredstava za ostvarivanje javnih potreba u sportu u 2024. godini s predsjednikom Sportske zajednice KZŽ Tihomirom Vančinom i predsjednikom Županijskog školskog sportskog saveza Sinišom Kuhtom.

“Sport je možda najznačajniji za pravilan razvoj djece.  Nikada nije bilo toliko tehnologija kao što je to slučaj danas, a napraviti takve programe koji su primamljivi djeci, da ih izvuku iz svijeta novih tehnologija i da razvijaju sportski duh i timski rad je od velikog značaja. Županijski školski sportski savez radi izuzetno bitne stvari te stvara zdrave navike u društvu jer pretpostavka je, ako se dijete bavi sportom, i kasnije će ostati rekreativac”, rekao je župan Kolar te dodao kako je iznimno ponosan na zagorske sportaše i sportašice. “Vrlo je široka lepeza sportova kojim se bave Zagorci, a uz to postižu vrhunske rezultate. Osim financiranja Sportske zajednice i Školskog sportskog saveza, ulažemo puno u izgradnju sportske infrastrukture. Tu prvenstveno mislim na školske sportske dvorane. Još prije tri godine svoje znanje i energiju usmjerili smo na izradu projektne dokumentacije za osam dvorana, međutim, Ministarstvo znanosti i obrazovanja prije raspisivanja natječaja promijenilo je pedagoški standard te smo morali revidirati cjelokupnu dokumentaciju. Uspjeli smo sve uskladiti te se sada čeka suglasnost Ministarstva”, rekao je župan Kolar te najavio kako je u narednom dvogodišnjem razdoblju na području Krapinsko-zagorske županije u planu izgradnja devet sportskih dvorana, što je preduvjet za treniranje i ostvarivanje još boljih sportskih rezultata.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je kako su ugovori vrijedni 243.090 eura, od čega je za Sportsku zajednicu namijenjeno 190 tisuća eura, a za Školski sportski savez 53.090 eura.  “Programom je, uglavnom, obuhvaćeno financiranje osnovnih uvjeta za sport i rekreaciju, aktivnosti članica, sportske manifestacije, troškovi rada zajednice te potpora naše Županije za postignute značajne rezultate, ali i nabava i organizacija prijevoza”, objasnila je zamjenica župana Jasna Petek.

Predsjednik Sportske zajednice KZŽ Tihomir Vančina, u kojoj djeluje 151 udruga koja okuplja nešto manje od 5000 sportaša i 2000 rekreativaca, rekao je da je veoma bitna promocija Krpainsko-zagorske županije od strane sportaša. “Otkad sam predsjednik Sportske zajednice, naš budžet raste za 40 posto. U 2023. godini javili smo se na natječaj Ministarstva sporta i turizma za dodjelu sredstva za financiranje mladih do 18 godina. Financiranje iznosi do 85 posto, 15 posto je osigurala KZŽ, tako da udruge i sportski klubovi ne moraju financirati svojim sredstvima. Na taj je način budžet za 2024. godinu naše Sportske zajednice narastao na 350.000 eura. Nadam se da će iz godine u godinu sredstva rasti”, poručio je predsjednik Sportske zajednice Vančina.

Na potpori Županiji zahvalio je i predsjednik Županijskog školskog sportskog saveza KZŽ Siniša Kuhta. “Trudimo se kroz sport usmjeriti djecu da žive zdravo, kako bi jednog dana bila zdrava i uspješna. U našim projektima sudjeluje 3.500 učenika, tako da smatram da radimo jako dobre stvari”, poručio je Kuhta.

 

 


Fotogalerija