Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 22. rujna 2017.

Na simboličnom obilježavanju drugog dijela ovogodišnje preventivne akcije Jumicar – Program prometne kulture za najmlađe bio je i zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek koji je tom prilikom istaknuo: „Krapinsko-zagorska županija i Odbor za sigurnost u prometu treću godinu za redom organiziraju Program prometne kulture za najmlađe. Pokazao se izrazito dobrim te se ove godine u njega uključilo 25 osnovnih škola i 25 jedinica lokalne samouprave s područja naše županije. Tu je naravno i nacionalni program Ministarstva unutarnjih poslova, a vidite da su i danas ovdje s nama vatrogasci i crveni Križ“ – rekao je zamjenik župana Ferek-Jambrek te još jednom naglasio važnost educiranja najranjivijih sudionika u prometu.

Program prometne kulture za najmlađe preventivna je edukacija o sigurnosti u cestovnom prometu za djecu nižeg osnovnoškolskog uzrasta. Program je Hrvatska inačica Jumicar koncepta koji je potekao iz Finske i provodi se u većini europskih zemalja više od 25 godina. U Hrvatskoj je kroz obuku prošlo oko 30.000 učenika drugih i trećih razreda u više od 150 osnovnih škola.

Program čine dva djela: multimedijsko predavanje o prometnim pravilima i ponašanju u prometu, dok je drugi dio praktičan, tj. uključuje samostalno upravljanje vozilima za obuku na prometnom poligonu uz nadzor instruktora i prometne policije. Posljednjih se godina edukacijama pridružuju lokalne organizacije Crvenog križa i Vatrogasnih društava, pa djeca tijekom obuke imaju priliku proći radionice Osnove prve pomoći i Protupožarna zaštita za djecu. Po provedenoj obuci polaznici dobivaju vozačke dozvole koje su im ovaj put u Zlataru podijelili zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek, gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek koja je istaknula uvjerenje da će se program i sljedeće godine održati u Zlataru te ravnatelj OŠ Ante Kovačića Zlatar Marijan Posarić.


Fotogalerija