Zagorje
Bajka na dlanu

Nastavljena tradicija hodočašćenja konjskih zaprega i jahača u Mariju Bistricu

Datum objave: 20. kolovoza 2023.

Tradicionalno vozočašće konjskih zaprega i jahača u Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke održano je u nedjelju, 20. kolovoza 2023. po 21. puta.

Okupljanje je započelo u ranim jutarnjim satima kod željezničke stanice u Zlatar Bistrici, odakle su vozočasnici krenuli prema marijabistričkom svetištu.

Uz sedamdesetak zaprega i stotinjak jahača koji su stigli iz čitave Hrvatske, Mađarske, Austrije i Slovenije, na vozočašću je bio i župan Željko Kolar, koji je zahvalio svima koji se u Zagorju bave uzgojem konja te održavaju tradiciju vozočašća. “Ovo je primjer kako vjera i ljubav prema životinjama stvara i održava tradiciju. Vozočašće se na ovakav način održavalo i prije stotinjak godina. Zahvaljujući Udruzi uzgajivača konja, zahvaljujući našim poljoprivrednicima koji doma hrane konje i kojima su konji ljubav, zahvaljujući njihovim prijateljima iz drugih zemalja, imamo ovu sjajnu manifestaciju za koju pozivnica više nije niti potrebna. Nas već u srpnju zovu ljudi koji imaju kočije i konje samo da se potvrdi datum vozočašća i to je, zapravo, najveće priznanje svima koji sudjeluju u ovoj organizaciji”, rekao je župan Kolar.

Uz njega, na vozočašću je bila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja je tom prigodom zahvalila svima koji obnavljaju i razvijaju konjogojstvo, koji čuvaju izvorne i autohtone pasmine te je iskazala podršku  Ministarstva poljoprivrede.

U konjskim zapregama u Mariju Bistricu su došli i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Žarko Tušek, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, državni tajnik Zdravko Tušek i načelnica Općine Zlatar Bistrica Vesna Mikulec, a sve ih je u Mariji Bistrici dočekao načelnik Josip Milički.


Fotogalerija