Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 12. travnja 2016.

Strukovni nastavnici iz ŠUDIGO-a, njihovi kolege iz varaždinske Elektrostrojarske škole te predstavnici Veleučilišta VERN i produkcijske kuće Restart proveli su kraj ožujka na studijskom putovanju u Engleskoj koji je organiziran u sklopu projekta :„Kroz školski kurikulum do suvremeni sadržaja i metoda u studijskoj produkciji“ u okviru instrumenta „Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom  i potrebama tržišta rada – faza II“ financiranom iz Europskog socijalnog fonda.  Glavni cilj ovog studijskog posjeta bio je omogućiti bolje razumijevanje elemenata etabliranog modela školske televizije i Internet-radija osnovanih u okviru sustava srednjeg i visokoškolskog strukovnog obrazovanja.

Ujedinjeno Kraljevstvo  je odabrano zbog činjenica da u okviru britanskog/engleskog sustava srednjeg strukovnog školstva te sustava visokog školstva postoji niz primjera dobre prakse, uključujući niz školskih/studentskih televizija koje su organizirane na sličan način kao male TV kuće, odnosno TV kuće s lokalnim koncesijama. Većina školskih i studentskih televizija u Ujedinjenom Kraljevstvu uspješno racionalizira svoje djelovanje na način da sustavno koriste Internet kao primarni medij za distribuiranje medijskih sadržaja koje produciraju učenici i studenti kao dio svoje praktične nastave.

Domaćin studijskog posjeta bila je Škola za medije, umjetnost i dizajn u sklopu Westminster Universityja. Nastavnici su imali prilike upoznati se sa britanskim obrazovnim sustavom kao i medijskim projektima koje studenti i njihovi mentori provode u obliku Smoke TV-a i Smoke radija.

U sklopu studijskog posjeta predstavnici organizacije The National Student Television Association (skraćenica NaSTA) upoznali su nastavnike iz Hrvatske o aktivnostima kojima se bavi ova organizacija u kojoj je umreženo preko 40 školskih i studentskih televizija (http://nasta.tv).

NaSTA, između ostalih svojih organizira i:

– nacionalne projekte/produkcije zajedno sa školskim/studentskim televizijama svojim članicama kao što je projekt „Freshers TV

– godišnju dodjelu nagrada gdje se u različitim kategorijama dodjeluju nagrada za nabolja ostvarenja školskih i studentskih televizija.

Uz Westminster University delegacija iz Hrvatske posjetila je i elitni Regents University u samom centru Londona. To je ustanova koja se sastoji od niza fakulteta, između ostalog i fakulteta dramskih umjetnosti i medija.