Zagorje
Bajka na dlanu

Navek ti fala naš Mihanović!

Datum objave: 14. studenoga 2021.

Župan Željko Kolar je nakon polaganja vijenac na spomen groblju u Klanjcu istaknuo kako je Antun Mihanović bio veliki pjesnik, veliki rodoljub i veliki čovjek koji je napisao riječi najljepše pjesme na svijetu koja je postala hrvatskom himnom koju danas s ponosom pjevamo. „Rodoljubna pjesma koja poziva na ljubav, domoljublje, na odanost svojoj domovini i ne vrijeđa nikoga niti ne poziva na rat. Rijetko je da u svijetu postoji takva himna i moramo biti ponosni na to. Uvjeren sam da će se ne samo Klanjec i Krapinsko-zagorska županija, nego i čitava Hrvatska dostojno znati odužiti Mihanoviću za ono što je napravio za hrvatski narod. Kada sam bio gradonačelnik Klanjca, imali smo ovdje obilježavanje 150. obljetnice Mihanovićeve smrti gdje su se okupila kulturno-umjetnička društva i škole koja nose njegovo ime i to ćemo ponoviti sljedeće godine i da će se ovdje okupiti nekoliko tisuća ljudi i da će doći i predsjednik Republike“ – rekao je župan Kolar te poručio: „Mirno spavaj, Antune Mihanoviću, ono što si ti napravio je vječno i mi čuvamo tu pjesmu duboko u srcima, ne samo mi u Klanjcu, nego i Hrvati diljem svijeta.

Gradonačelnik Grada Klanjca Zlatko Brlek kazao je kako je planove za opsežnije obilježavanje ove velike obljetnice nažalost omela pandemija koronavirusa, no da će sa oni realizirati kada epidemiološke prilike dopuste. „Sve ono što je lijepo tako je dobro opisao u stihovima Horvatske domovine. Za svega 4 godine boravka i života u Novima dvorima ostavio je velik utjecaj i zasigurno postao dio klanječke povijesti i kulture. Prvom prilikom, čim se ova pošast od korone malo se stiša ovdje ćemo napraviti veliku svečanost kakvu Mihanović i zaslužuje za takvu godišnjicu kao i svi naši znameniti Klanjčani, a ujedno predstaviti nove sadržaje u ovom našem spomen parku – izjavio je gradonačelnik Brlek te najavio skori završetak manjeg amfiteatra sa stihovima hrvatske himne.

Mihanović je uživao u našem prelijepom kraju. Mi smo ponosni ukoliko je istina, a jednako ponosni i ukoliko nije, da je ovdje pronašao inspiraciju za jednu himnu koja je sasvim posebna. Naša je himna jedna od najmiroljubivijih, govori o ljepoti zemlje, domovine i hrvatskog čovjeka, ne prozivajući nikoga, ne tražeći osvetu ni posebnu pravdu i nekako je putokaz kako bismo u današnjem svijetu trebali gledati na svoje susjede i na ostale narode u svijetu i biti ponosni što smo Hrvati i cijeniti sve ostale“ – poručila je ovom prilikom ravnateljica Kulturnog centra Klanjec Snježana Horvatin.

Na obilježavanju 160. obljetnice smrti autora hrvatske himne sudjelovali su i članovi povijesne postrojbe Krapinsko-zagorske županije Kostelske pištole – Keglevićeve straže Kostel, predsjednica Gradskog vijeća Grada Klanjca Mirjana Smičić Slovenec, načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt, načelnik Općine Tuhelj Mladen Hercigonja, načelnica Općine Kraljevec na Sutli Blanka Stipčić Berić, načelnica Općine Zagorska Sela Ksenija Krivec Jurak, te predstavnici klanječkih udruga i ustanova.

Himnu je pjevala Danijela Stanišak.

 Fotogalerija