Zagorje
Bajka na dlanu

/Ne zaboravimo/ 21. ožujka – Dan osoba s Down sindromom i Dan darovitih učenika

Datum objave: 21. ožujka 2020.

Datum 21. ožujka izabran je jer simbolizira 3 reprodukcije 21. kromosoma što je glavno genetsko obilježje osoba sa sindromom Down. Obilježavanjem ovog dana želi se iskazati podrška zaštiti prava osoba s Down sindromom u cijelom svijetu, ali isto tako ukazati i na značajne poteškoće s kojima se susreću osobe s Down sindromom i njihovi roditelji. Unatoč njihovoj sve većoj prihvaćenosti u društvu u zadnjih četrdesetak godina, osobe s Down sindromom još uvijek bivaju diskriminirane i suočene s predrasudama kad je riječ o obrazovanju i samostalnom životu te su često prisiljene živjeti u institucijama u neadekvatnim uvjetima.

Prosječno se jedno od 650 novorođene djece rađa s Down sindromom. Prema nekim podacima u Republici Hrvatskoj ima nešto više od 1500 osoba s Down sindromom. Taj poremećaj sprječava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta. Zdravstvene teškoće koje imaju osobe s Down sindromom vrlo su varijabilne. 30-60 posto osoba ima srčane greške, 20 posto osoba ima endokrinološke probleme (najčešće poremećaji u radu štitne žlijezde). Osim toga, djeca s Downovim sindromom mogu imati neurološke, hematološke poremećaje, poremećaje lokomotornog sustava, gastroinstestinalnog sustava, bolesti oka, bolesti usne šupljine. Bez obzira koliki je postotak oboljenja ili poremećaja prisutno, ova djeca i mladi trebaju posebnu pažnju, tijekom odrastanja različite medicinske i rehabilitacijske postupke te posebne metode učenja. Ovaj poremećaj je vrlo kompleksan te zahtijeva veliku angažiranost cijele obitelji oboljelog djeteta. Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape jer podsjećaju na kromosome – slične su, a opet različite. Šarene i rasparene čarape simboliziraju različitost, ukazuju na to da svi možemo i želimo živjeti zajedno unatoč različitostima. Ovime se pokazuje podrška borbi osoba s Down sindromom da se integriraju u naše društvo, da im se osigura mjesto u vrtiću i školi, posao.

Pozivamo Vas da i u ovim teškim vremenima borbe protiv koronavirusa obučete šarene i rasparene čarape te tako još jednom pokažete zajedništvo i potporu onima koji se cijelog života suočavaju sa značajnim poteškoćama.

 

Međunarodni dan darovitih učenika 

Ističemo da je 21. ožujka i Međunarodni dan darovitih učenika te još jednom zahvaljujemo svim učiteljicama i učiteljima, profesoricama i profesorima koji se u ovoj izvanrednoj i veoma teškoj situaciji za funkcioniranje čitavog školskog sustava svakodnevno neizmjerno trude da svim učenicima omoguće stjecanje novih znanja i vještina.

Više o programu podrške darovitoj djeci u Krapinsko-zagorskoj županiji saznajte ovdje: http://www.kzz.hr/podrska-darovitoj-djeci