Zagorje
Bajka na dlanu

Nikad veći broj: Dodijeljene 194 učeničke stipendije Krapinsko-zagorske županije

Datum objave: 11. studenoga 2023.

U sportskoj dvorani Zabok u subotu 11. studenog 2023. održana je svečanost dodjele stipendija Krapinsko-zagorske županije učenicima srednjih škola za školsku godinu 2023./2024.

Ove je godine rekordan broj učenika dobio stipendiju, njih 194, a prema riječima župana Željka Kolara, za Krapinsko-zagorsku županiju ovo je jedan od najvažnijih dana u godini jer se na taj način pokazuje koliko je važno obrazovanje.

“Obrazovanje je na prvom mjestu. Bez tih mladih ljudi nemamo šanse biti u korak s razvijenim zemljama. Kada, uz danas dodijeljene učeničke stipendije, zbrojimo i one studentske koje tek trebamo dodijeliti  te učeničke za deficitarna zanimanja iz prošlih godina koje se nastavljaju, mi ćemo u ovoj školskoj godini stipendirati oko 550 učenika i studenata, za što izdvajamo oko 400 tisuća eura. Mislim da je to snažan signal i poruka mladim ljudima da nam je stalo do njih i da je ovo jedna konkretna pomoć roditeljima u školovanju njihove djece, ako uzmemo u obzir da je školski prijevoz besplatan”, rekao je župan Kolar te najavio povećanje samog iznosa stipendija.

Župan je istaknuo da će se u narednom periodu povećati iznos stipendija. “Podići ćemo iznose stipendija za studente i deficitarna zanimanja za 13 eura, odnosno za 100 kuna. Tako će studenti primati po 1000 kuna, a za deficitarna zanimanja stipendija će iznositi 900 kuna. Uz to, od polugodišta podići ćemo i stipendije za ostale učenike. Nažalost, svjedoci smo porasta troškova i velike inflacije. Nećemo povećavati broj stipendija jer ovakav broj stipendija ne daje ni jedna županija u Hrvatskoj, bez obzira što su neke i triput veće od naše, ali ćemo sada povisiti ukupan iznos za pojedinačne stipendije”, poručio je župan Kolar.

Zamjenica župana Jasna Petek objasnila je kriterije prema kojima učenici ostvaruju pravo na županijsku stipendiju. “Prema javnom natječaju stipendije smo dodijelili u tri kategorije, a pristiglo je 319 zahtjeva. Prva kategorija se odnosi na stipendije za nadarene učenike i učenice, gdje nije dovoljan samo odličan uspjeh od 4,70 i više, već tu treba biti i nadarenost, ali i uspjeh na državnim ili međudržavnim natjecanjima. Kategorija B se dodjeljuje po socijalnom kriteriju, po osobitostima kućanstva, dok je treća kategorija usmjerena na deficitarna zanimanja temeljem preporuka partnerstva za tržište rada koje čine članice i članovi Gospodarske i Obrtničke komore, Zavoda za zapošljavanje i naših srednjih škola. Svi obrađeni zahtjevi se obrađuju temeljem pravilnika i prema redosljednoj listi odlučuje se koji učenici u učenice dobivaju stipendije”, objasnila je zamjenica župana Jasna Petek.

Svečanosti dodjele stipendija prisustvovao je i predsjednik Obrtničke komore KZŽ Nenad Kučiš koji je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je dodijeljeno mnogo stipendija i za obrtnička zanimanja. “Županija kontinuirano daje stipendije svim učenicima koji su upisali obrtnička zanimanja. To je doista hvalevrijedno i moram reći da se vidi da je prepoznato da obrtništvo ima budućnost. Djeca i roditelji shvatili su da je to nešto dobro i kvalitetno te da mogu računati na to da će imati sigurnu i stabilnu budućnost u tim poslovima”, rekao je predsjednik Obrtničke komore KZŽ Nenad Kučiš.

Na svečanosti su bile i ravnateljica Gimnazije AG Matoš Bibijana Šlogar, ravnateljica SŠ Bedekovčina Vera Hrvoj, ravnateljica SŠ Oroslavje Natalija Mučnjak, ravnateljica SŠ Konjščina Milojka Rataić, ravnateljica ŠUDIGO Božića Šarić, ravnatelj SŠ Krapina Ivica Rozjjan te profesorica Srednje škole Pregrada Ksenija Šaić, a u glazbenom dijelu programa nastupila je Gloria Svečnjak, učenica 2. razreda Gimnazije AG Matoš.

Foto: Rikard Jadan


Fotogalerija