Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 19. veljače 2018.

Događanju je nazočio i župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, koji se u svom govoru osvrnuo na poticanje mladih da upišu strukovne škole. „Krapinsko – zagorska županija je uvela stipendije za deficitarna zanimanja. Dovoljno je da dijete donese potvrdu da je upisalo školu, mi ga pratimo cijelo školovanje, a nakon toga garantiramo mu posao na području KZŽ. Takve stipendije smo uveli i za fakultete. Imamo problema s manjkom medicinskog kadra, pa od ove godine stipendije za deficitarna zanimanja dobivaju studenti medicine i logopedi“, rekao je župan Kolar te najavio povećanje bodovnog praga za upis u gimnazije. „Nema razloga da djeca sa slabijim prosjekom ocjena upisuju gimnazije, u gimnaziji imaju problema sa savladavanjem gradiva, pa poslije ne mogu upisati željeni fakultet. Povećanjem bodovnog praga za gimnazije ćemo proširiti krug onih koji će se upisivati za strukovno obrazovanje“, rekao je  župan Kolar, koji se također osvrnuo i na ohrabrujuće gospodarske pokazatelje koje ostvaruje Krapinsko-zagorska županija. „Mi smo jedna od četiri županije koja je prošle godine imala rast obrtništva u Republici Hrvatskoj. Imamo rast zaposlenih, u posljednje tri godine smo otvorili skoro 3.500 novih radnih mjesta. Ukupan prihod gospodarstva je u pretprošloj godini bio preko 12 milijardi kuna, a razgovarajući s gospodarstvenicima, 2017. godina je bila još bolja. U 2016. godini bili smo županija iz koje je najmanje ljudi iselilo, a u 2017. treća županija iz koje je otišlo najmanje ljudi“, rekao je Kolar.

Obrtnička noć započela je obraćanjem predsjednika MUO Klanjec Mladena Županića koji se osvrnuo na rad Udruženja u protekloj godini. „U prošloj godini otvoreno je 18 novih obrta, a zatvoreno 14. Ono što ohrabruje je da nakon recesijskih vremena MUO bilježi lagani rast broja članova kojih je trenutno 181“, rekao je Županić te naglasio važnu ulogu prezentacije obrtničkih zanimanja koji se provode u 8., ali i u 7. razredima osnovnih škola. Predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško pozdravio je prisutne te najavio potpisivanje ugovora sa Županijom, gdje će Obrtnička komora KZŽ dobiti 150.00,00 kn za promociju i sajmove te 200.000,00 kn za uređenje prostora Obrtničke komore KZŽ u Krapini.

Na svečanosti su dodijeljena priznanja jubilarcima, diploma za promicanje obrtničke struke i doprinos radu Udruženja te povelja za dugogodišnje promicanje ugleda obrtnika. Obrtnička komora KZŽ dodijelila je diplome jubilarcima: Branimir Lovrečki primio je diplomu za 20, Ivan Burić i Dragutin Ulama za 25, Damir Sporiš za 30, dok su Ivica Lunko, Ivica Pogačić„Vulkanizer-autopraonica-prodaja guma“, vl. Ivan Petrišić te „Autoservis Petrinec“, vl. Slavko Petrinec primili diplome za 35 godina uspješnog vođenja obrta. Diplome MUO Klanjec za višegodišnje aktivno sudjelovanje u radu udruženja, ostvarene rezultate i promicanje obrtničke struke dobili su Božo Sušec i Boris Kolman. Obitelj Lunko primila je priznanje za 50, a obitelj Novosel za 55 godina kontinuiranog obiteljskog obrta. Status počasnih obrtnika i povelju MUO Klanjec za dugogodišnje promicanje ugleda obrtnika i obrtništva te rad kroz više mandata u tijelima Udruženja primili su: Milena Broz, Danijel Milički, Stjepan Krčelić, Željko Kodrnja, Dragutin Pavlinić, Ivan Petrišić stariji, Juraj Ricijaš i Ivan Zorman.

Događanju su nazočili i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, zamjenica načelnika Općine Kumrovec Danijela Lončar, načelnik i zamjenica Općine Tuhelj Mladen Hercigonja i Veronika Kolman, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško, tajnica HOK Violeta Jelić, potpredsjednik udruženja obrtnika Grada Zagreba Damir Židanić te predstavnici udruženja obrtnika zagorskih gradova i općina.


Fotogalerija