Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 29. siječnja 2022.

Noć muzeja je drugu godinu za redom održana u uvjetima pandemije koronavirusa tijekom koje je zbog epidemioloških mjera značajno smanjen broj posjetitelja te su gotovo u potpunosti izostali organizirani grupni posjeti. Muzejske ustanove su se u prilagodbi „novom normalnom“ uvelike okrenule virtualnim i digitalnim sadržajima te je stoga i tema ovogodišnje Noći muzeja bila Između stvarnog i digitalnog.

U Noć muzeja su se na području Krapinsko-zagorske županije ove godine službeno uključili Galerija izvorne umjetnosti u Zlataru, Muzej grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina, Gradska galerija Zabok, Galerija Antuna Augustinčića u Klanjcu, Muzej Radboa u Radoboju te isključivo virtualnim sadržajem Galerija Grada Krapine.

Župan Kolar u Zlataru otvorio izložbu poznatog varaždinskog slikara Branka Bobića
Branko Bobić je u Galeriji izvorne umjetnosti u Zlataru izložio dvadesetak ulja na platnu iz svojih ciklusa „Cvijeće“, „Zidovi“, „Pejzaži“   „Vlakovi“ i „Vedute Varaždina“.  „U ovim složenim epidemiološkim okolnostima počašćeni smo što smo na ovako lijep način mogli ugostiti našeg susjeda, poznatog varaždinskog slikara gospodina Bobića. Znajući što obitelj Bobić znači za Varaždin i Varaždinsku županiju, zadovoljstvo je bilo ovdje u Galeriji izvorne umjetnosti i na simboličan način spojiti ova dva grada i naše dvije županije“ – poručio je župan Kolar.  Okupljene su pozdravili i izaslanica gradonačelnice Zlatara Ivana Parlov Roksandić, v.d. ravnateljice Galerije izvorne umjetnosti Božena Slunjski te Željko Slunjski, koji je govorio o značaju autora izložbe i čitave obitelji Bobić.

U popratnom programu nastupio je kvartet mladih glazbenika, članova Črnih Tomaša iz Lobora, od kojih su trojica učenici glasovite varaždinske Glazbene škole. Među okupljenima na otvorenju izložbe bili su i predsjednik Općinskog vijeća Općine Lobor Dragutin Adanić te ravnatelji zlatarske osnovne i srednje škole Marijan Posarić i Mladen Pavetić.

Retrospektivnu izložbu Branka Bobića možete razgledati subotom i nedjeljom sve do 20. veljače.

 

Noć muzeja u Pregradi u znaku putovanja i promatranja neba 

Obilježavanje Noći muzeja je u Muzeju grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina započelo predavanjem Hrvoja Ivančića Iza Mjesečevih planina, kojemu je prisustvovala i zamjenica župana Jasna Petek. Nakon ovog virtualnog putovanja uslijedilo je popularno-znanstveno predavanje pod nazivom Astronomija: osnove orijentacije među zvijezdama, koje je održao varaždinski planinar i biospeleolog Dubravko Šincek. Mladi grada Pregrade su potom predstavili projekt Zvjezdane staze te su svi zainteresirani zatim zajednički otišli do Vrha Pregradskih gdje su teleskopom promatrali noćno nebo.

 

U Zaboku nastavljena suradnja Galerije, ŠUDIGA i zagorskih škola 

Pučko otvoreno učilište Zabok je u sklopu Noći muzeja organiziralo izložbu ISPOD POVRŠINE u likovnom stvaralaštvu djece i mladih, koju je u Velikoj galeriji Grada Zaboka otvorila zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek. Izložba je opipljivi rezultat projekta koji objedinjuje likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije i Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

 

U Klanjcu konceptualna izložbena akcija 

Galerija Antuna Augustinčića se u Noć muzeja uključila održavanjem konceptualne izložbene akcije Vedrana Perkova Nemogući uvjeti, koju je obišao i župan Željko Kolar.

 

U Radoboju dječje radionice, razgledavanje muzejskog postava i izložba o rudarskoj baštini

Muzej Radboa je organizirao više radionica za djecu, osigurao stručna vodstva po muzejskom postavu, a mogla se razgledati i izložba nastala u suradnji s Muzejom grada Pregrade Zlatka Dragutina Tudjina pod nazivom “Rudnik koji život znači – skrivena rudarska baština Zagorja.

 

U Krapini ove godine isključivo digitalno 

Galerija grada Krapine je u Noći muzeja sudjelovala digitalno. Na mrežnoj stranici i YouTube kanalu Pučkog otvorenog učilišta Krapina mogle su se pogledati dvije izložbe održane prošle godine u Galeriji grada Krapine – jubilarna 50. samostalna izložba nakita Stjepana Balje Moje staze, moji puti i 9. zagorski likovni salon, kao i dvije virtualne izložbe -Međunarodna izložba maski i izložba pisanica.

 

Organizator Noći muzeja je Hrvatsko muzejsko društvo.

 


Fotogalerija