Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 5. kolovoza 2009.

Župan Krapinsko-zagorske županije Siniša Hajdaš Dončić jučer je u sklopu obilježavanja današnjeg Dana pobjede i domovinske zahvalnosti pustio u pogon obnovljenu rasvjetu spomeniku hrvatskoj himni „Lijepa naša“ u Zelenjaku, te je podignuta nova zastava Republike Hrvatske koju je donirao Hrvatski sabor.
Projekt obnove rasvjete pokrenula je Općina Kumrovec tijekom 2007. godine izradivši tehničku dokumentaciju za obnovu rasvjete koja je odobrena rješenjem Konzervatorskog odjela u Krapini. Nova rasvjeta donacija je Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je osigurao polovicu sredstava, a drugi dio osigurala je tvrtka „PHILIPS“. U projekt se uključila i Krapinsko-zagorska županija, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području KZŽ koja je koordinirala cijeli projekt, Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) koja je osigurala tehničku pomoć te Ispostava HEP-a iz Klanjca.
Šezdeset godina zaštićenog značajnog krajobraza Zelenjak
Nova ekološka rasvjeta spomenika izgrađenog 1935. godine sastoji se od 4 podna uskosnopna reflektora pomoću kojih se stvara tzv. „grazing“ efekt. Ovaj oblik rasvjete stvara dinamičnu kombinaciju svjetlo-sjena te na taj način dolazi do izražaja tekstura materijala na koji je svjetlo usmjereno. Izvori svjetlosti su visokoučinkovite metal-halogene žarulje neutralno bijele boje s visokim faktorom uzvrata. Za markaciju spomenika i vizualno vođenje korišteni su najsuvremeniji LED izvori svjetlosti bijele boje. Ploča na prednjoj plohi spomenika dodatno je naglašena frontalnom rasvjetom. Dodajmo da ukupna instalirana snaga iznosi svega 700 W.Spomenik hrvatskoj himni „Lijepa naša“ podigli su povodom 100-godišnjice himne Braća Hrvatskog Zmaja u čast njenom autoru Antunu Mihanoviću, a otkriven je 24. studenog 1935. godine. Isti je zaštićen kao kulturno dobro, a nalazi se unutar granica zaštićenog značajnog krajobraza Zelenjak čija je zaštita proglašena 1949. godine. Ove godine obilježena je i 60. obljetnica zaštite kao prirodne vrijednosti, a u sklopu koje je i uređeno područje uz sam spomenik i odmorište s klupama za posjetitelje.