Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 3. rujna 2018.

Krapinsko – zagorska županija je prije dvije godine, u dogovoru s Upravom  Osnovne škole Zabok  i Gradom Zabokom, pokrenula inicijativu za izgradnjom nove zgrade Područne škole Martinišće, zbog neadekvatnih prostornih uvjeta za održavanje nastave i to na način da se pored prostora za odvijanje nastave izgradi i prostor za izdvojeni odjel Dječjeg vrtića „Zipkica“ Zabok. Početak radova na izgradnji predmetnog modularnog objekta bio je 13. rujna 2017. godine. Ukupna investicija je 7,2 milijuna kuna, a omjer sufinanciranja je 78:22 posto, odnosno 5,6 milijuna kuna je investicija Krapinsko – zagorske županije, a ostatak Grada Zaboka. Tako je 37 učenica i učenika  dobilo 613 m2 najmodernije izgrađenog i opremljenog školskog prostora, a Grad Zabok 171 m2 za smještaj izdvojenog odjela Dječjeg vrtića. Otvorenju škole nazočili su župan KZŽ Željko Kolar i zamjenici Jasna Petek i Anđelko Ferek – Jambrek, predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki, saborski zastupnici Marko Vešligaj i Marija Puh, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek i zamjenica Valentina Đurek te predsjednik zabočkog Gradskog vijeća Žarko Ivančić.

Župan Željko Kolar je podsjetio je kako je Krapinsko-zagorska županija trenutno u velikom investicijskom ciklusu u području obrazovanja. „Imamo 52 područne škole, 30 matičnih škola o kojima vodi briga KZŽ i 9 srednjih škola, što je veliki broj i u velikim  smo investicijama što se tiče obrazovnog sustava. Trenutno gradimo sportsku dvoranu u Hrašćini, dovršavamo dvoranu u Đurmancu, i kroz nekoliko dana ćemo dobiti izvođača radova za dvoranu  u  Zlatar Bistrici, imamo energetsku obnovu u Zaboku, Humu na Sutli i Pregradi, završili smo energetsku obnovu u PŠ Sveti Matej i Lučelnica, potpisali smo ugovore za Kumrovec i za Gornju Stubicu, a još nas čeka za SŠ Bedekovčina i OŠ Konjščina. U sljedećem natječaju ćemo ići s još 2 škole, Đurmancem i SŠ to će sve zajedno biti oko 80 milijuna kuna investicija“, rekao je župan Kolar i dodao kako trend smanjenja broja učenika nije zaobišao ni Krapinsko-zagorsku županiju. „Mi smo ove godine upisali 159 đaka prvaka manje  nego prošle godine, odnosno 1083 đaka prvaka ili 9445 učenika u osnovne škole. No bez obzira na to, ima vrlo potentnih područnih škola kao što je ova u  Martinišću i za tu djecu treba stvoriti maksimalno dobre uvjete, a s druge strane ti uvjeti su na neki način i poticaj roditeljima s  obzirom da smo stvorili uvjete ne 21., već 22. stoljeća u ovakvoj školi, a to je i motiv da se na ovom području rađa i više djece. Mi već sada znamo da će iduće godine biti upisano više djece nego sada, a kad već ulazite u gradnju novih škola, onda morate pratiti najnoviju tehnologiju jer radite školu za sadašnjost i budućnost“ – naglasio je župan Kolar.

Zadovoljstvo otvaranjem nove školske zgrade kao i odjeljenja dječjeg vrtića nije krio niti zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek„Ovo ima višestruko značenje za područje grada Zaboka, kao i za sustav obrazovanja u našoj županiji. Mislim da na najbolji način demonstrira namjeru koja govori  više od nekad popularnih i već ofucanih mjera demografske obnove u kojima se priča o tome tko koliko daje kod rođenja, ali zaboravljaju da rođenje spada u manji dio obiteljskih troškova, a najveći troškovi kreću s odlaskom u školu. Da bismo olakšali i djeci i roditeljima, namjera je da i dalje pokušavamo s županijom ostati  na konceptu područnih škola, jer to ima rezona, a kada se radi o područnom odjeljenju dječjeg vrtića, namjera je da ako se danas, sutra mladi građani Špičkovine i Dubrave odluče za veći broj djece, to učinimo i na području Špičkovine i  na taj način omogućimo da više sati dnevnog boravka roditelji provedu s djecom, a ne da potroše sat dva u transportu do vrtića. Veseli nas standard, veseli nas opremljenost, veseli nas veselje djece, roditelja i svih građana“, rekao je gradonačelnik Hanžek.

Dijana Lovinčić Crnković, ravnateljica Dječjeg vrtića Zipkica, koji okuplja 320 mališana, istaknula je da proširenje vrtića na područnu lokaciju u Martinišću znači rasterećenje postojećih skupina u Zaboku, budući da su u centralnom vrtiću grupe prilično popunjene te zahvalila Gradu i Županiji. OŠ K. Š. Gjalskog Zabok ove je godine upisala 110 prvašića, s čime je zadovoljan ravnatelj škole Tomislav Polanović„Kao škola ostali smo na istom broju, nadamo se da će stabilan trend i ostati i dalje. Zadovoljni smo, 20 godina radim taj posao, borimo se ovu školu, jer su u staroj bili neprimjereni uvjeti.  Prije 15-ak godina u staru smo školu uložili oko 70 tisuća kuna, napravili smo novo centralno grijanje, promijenili instalacije, stavili knauf i laminat i nakon nekoliko godina sve se raspalo zbog statike zgrade“ istaknuo je ravnatelj Polanović te za usporedbu dodao da je stara škola imala 250 kvadrata dok ova ima gotovo 700, a opremljena je pametnim pločama, računalima, didaktičkom opremom, novih tehnologijama i moguć je jednosmjenski rad. Novu školu po otvaranju je blagoslovio vlč. Josip Čulig.

 

 

LINK NA VIDEO: https://instagram.com/p/BnQvQa2FvUu/

 


Fotogalerija