Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 6. srpnja 2010.

Istaknuti logo služi kao garancija na samom proizvodu da je isti proizveden u potpunosti u skladu s Uredbom EU o organskom uzgajanju (834/2007).

Proizvodnja i stavljanje organskih proizvoda s etiketama i logovima na EU tržište, mora biti u skladu sa striktnim postupakom certificiranja. Konvencionalni gospodarstvenici u prvom redu moraju proći kroz minimalni prijelazni period od dvije godine prije nego što započnu s proizvodnjom poljopivrednih proizvoda koji će se na tržište stavljati kao organski.

Ukoliko se i dalje žele baviti i uobičajenim i organskim uzgajanjem potrebno je da jasno razdvoje ta dva procesa u svakom stadiju proizvodnje.

I gospodarstvenici i prerađivači dužni su tijekom cijelog vremena poštovati pravila sadržana u Uredbi EU. Također podložni su kontrolama od strane EU inspekcija, tijela ili vlasti kako bi se osiguralo njihovo usklađivanje s ostalim zakonodavstvom koje se odnosi na organske proizvode. Nakon isteka prijelaznog perioda od dvije godine uspješnim gospodarstvenicima dodjeljuje se organski certifikat i od tog trenutka na svojim proizvodima mogu istaknuti da su organski.

Također i nakon proteka tog roka od dvije godine proizvođači mogu biti podložni inspekciji glede:

Dokumentacije
Uzimanja uzoraka
Unutrašnjih i vanjskih uvjeta u kojima živi stoka
Skladišta,polja, vočnjaka,staklenika i pašnjaka

U slučaju pronalska nepravilnosti gospodarstvenicima će bit oduzet certifikat.

Koje značenje ima sam logo?

Potrošaći kupujući proizvode koji nose logo organske proizvodnje mogu biti sigurni:

Da je najmanje 95% sastojaka poljoprivrednog proizvoda proizvedeno organskim putem;
Da je proizvod u skladu sa svim inspekcijskim pravilima,
Da je proizvod došao direktno od samog proizvođača ili osobe koja se bavi ambalažom njegovih produkata
Da proizvod sadrži ime proizvođača, prerađivača ili prodavača kao i kod inspekcijskog tijela

Kao što smo istaknuli, ovaj EU logo obvezan je od 01. srpanja 2010 za svu pakiranu hranu. Tamo gdje se koristi EU logo potrebno je također istaknuti ime mjesta gdje je poljoprivredna sirovina uzgojena. Potrebno je navesti da da sirovine potječu iz „EU poljoprivrede“, „ne- EU poljoprivede“ ili EU/ne-EU poljoprivrede. Ukoliko su sirovine proizvedene samo u jednoj državi, ime specifične države,u EU ili van nje, mora biti navedeno.

Ukoliko se proizvod želi prodati u nekoj drugoj članici EU van domaćeg tržišta, moguće je stavljanje i dodatnog nacionalnog ili privatnog loga koji će biti prepoznatljiv potrošačima iz dotične zemlje.

U prilogu se nalazi Uredba (eng.) koja regulira označavanje organske hrane i njenih sastojaka.