Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 8. prosinca 2021.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je: „Nasilje je definitivno u porastu, ovo je vrijeme pandemije to, nažalost, pospješilo i imamo podatke MUP-a koji pokazuju da je broj kaznenih djela koji su se dogodili na štetu obitelji, djece i žena u obitelji u porastu. Isto tako, određene informacije koje se dobivaju putem SOS telefona, savjetovališta govore o tome da je nasilje u porastu, od čega najviše prema ženama starije životne dobi te zaposlenim osobama, zbog čega se i usluga savjetovanja i informiranja preko SOS telefona proširuje, što s jedne strane znači veliku potrebu, ali i veliku priliku i podršku svim žrtvama obiteljskog nasilja. Pozivam i hrabrim sve žene i muškarce koji su žrtve nasilja da to prijave, ali i sve nas koji živimo u okolini u kojoj je evidentno nasilje, da prijavimo nasilje“, rekla je zamjenica Petek. 

 

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović Šanjug osvrnula se na početak provedbe projekta Novi početak koji je vrijedan 11,6 milijuna kuna, koji će trajati do prosinca 2023. godine, čiji je nositelj Krapinsko-zagorska županija a partneri projekta Dom za žrtve nasilja u obitelji Novi početak i Centar za socijalnu skrb Krapina. „Projekt je usmjeren na izgradnju infrastrukture, proširenje kapaciteta postojećeg doma za žrtve nasilja u obitelji i na čitav niz soft aktivnosti. Cilj projekta je proširiti postojeće usluge koje se nude na području županije, ali i uvesti neke nove usluge. Jedna od usluga koje se proširuju je usluga savjetovališta za žrtve nasilja u obitelji i SOS telefona. Krapinsko-zagorska županija sklopila je ugovor na 12 mjeseci s Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje iz Zagreba. Vrijednost ugovora je 144 tisuća kuna a prošireno radno vrijeme u odnosu na postojeće bit će 10 sati dnevno, od 8 do 18 sati pet dana u tjednu plus jednu subotu u mjesecu. Ovim potezom ne završavaju aktivnosti vezane uz proširenje usluge savjetovališta SOS telefona već su u sklopu projekta planirani infrastrukturni radovi koji se odnose na uređenje novog prostora u kojem će djelovati SOS telefon i savjetovalište a čija je vrijednost radova procijenjena na pola milijuna kuna, rekla je Gregurović Šanjug.

 

Voditeljica SOS telefona i savjetovališta za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije Vendi Keserica istaknula je kako je u vrijeme pandemije došlo do porasta poziva te da se uglavnom radi o ženama starije životne dobi, ali bilježi se i porast seksualnog nasilja. „Sve žrtve nasilja mogu nam se obratiti sa punim povjerenjem i, naravno, sve ono što radimo, radimo na anonimnoj bazi. Ukoliko se ponuda širi a govorimo o radnom vremenu, veća je vjerojatnost da će se žrtve nasilja javiti i ohrabriti. Nastavljamo s aktivnostima koje se tiču senzibilizacije šire javnosti o problemu rodno uvjetovanog nasilja kao i nasilja u obitelji“, rekla je Keserica.


Fotogalerija