Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 13. studenoga 2014.

Među ciljevima  projekta „Baltazar“, sufinanciranog  iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013., kojim se osiguravaju pomoćnici u nastavi učenicima osnovnih i srednjih škola na području Krapinsko-zagorske županije, jest poštivanje i uvažavanje različitosti.

Podsjetimo, Opća skupština Ujedinjenih naroda 1996. godine pozvala je sve članice Ujedinjenih naroda na obilježavanje 16. studenog kao Međunarodnog dana tolerancije, dana koji nas podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas u skladu s Deklaracijom o principima tolerancije.

Stoga se 15 škola s područja Krapinsko-zagorske županije priključilo obilježavanju Međunarodnog dana tolerancije  različitim programima: u osnovnoj školi u Bedekovčini učenici tijekom cijelog tjedna održavaju radionice i izrađuju plakate s porukama o toleranciji, kao poštivanju, prihvaćanju i uvažavanju bogatstva različitosti; u osnovnoj školi u Humu na Sutli  u petak, 14. studenog na rasporedu je igrokaz „Paun bez repa“; u osnovnoj školi u Klanjcu istog dana bit će otvorena izložba plakata i prezentacija literarnih radova, a u osnovnoj školi u Konjščini će 16. studenoga u svim razredima biti održana predavanja, radionice i izrade plakata.

Radionice s učenicima svih razreda bit će održane u petak, 14. studenog prva dva sata u osnovnoj školi u Loboru; učenici 8b razreda Osnovne škole Ljudevit Gaj u Krapini 17. studenoga organiziraju debatu „Kućna svađa – možemo li bez nje“, a u osnovnoj školi u Oroslavju središnja aktivnost je u petak, 14. studenoga uz program „Zakvači se na toleranciju“. U osnovnoj školi u Radoboju tijekom cijelog tjedna svi razredi izrađuju plakate i provode radionice o toleranciji, dok je središnja aktivnost za osnovnu školu Veliko Trgovišće program „Ružno pače“ koji se održava u Područnoj školi Strmec. Učenici osnovne škole u Zaboku sve do 17. studenoga održavaju radionice na satovima razrednih odjela, a u suradnji s GOKUL-om trajni program o važnostima tolerancije provodit će se tijekom cijele školske godine prikazivanjem kratkih filmova.

U osnovnoj školi u Zlataru središnji će program biti održan u petak, 14. studenoga, predstavljanjem zaključaka s održanih radionica i sadnjom „Cvijeta tolerancije“, dok će u osnovnoj školi u Zlatar Bistrici na satovima hrvatskog jezika za učenike nižih razreda biti organiziran program „Tolerancija u dječjoj prozi“. Obilježavanju Dana tolerancije pridružile su se i tri partnerske srednje škole, pa će tako u četvrtak, 13. studenoga u Srednjoj školi u Krapini biti pripremljena debata i odgojna drama „Biti zajedno“, kojoj će prisustvovati i zamjenica župana Jasna Petek. U ŠUDIGO-u u Zaboku središnja je aktivnost u petak, 14. studenoga prezentacija plakata, a u Srednjoj školi Zlatar uz radionice o toleranciji pripremaju video, plakat i pjesmu kojim će se ujedno – do sredine idućeg mjeseca – prijaviti na natječaj Foruma za slobodu odgoja.

Projekt BALTAZAR, koji traje od 8.srpnja 2014. do 7.srpnja 2015.godine,  provodi Krapinsko-zagorska županija, a partnerske organizacije i ustanove su  Zagorska razvojna agencija d.o.o., Osnovna škola Belec , Osnovna škola Vladimir Nazor Budinšćina, Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički,  Osnovna škola Bedekovčina, Osnovna škola Đure Prejca Desinić, Osnovna škola Gornje Jesenje, Osnovna škola Matije Gupca, Osnovna škola Viktora Kovačića Hum na Sutli,  Osnovna škola Ljudevit Gaj Krapina, Srednja škola Krapina, Osnovna škola Josipa Broza Kumrovec, Osnovna škola Antuna Mihanovića Klanjec, Osnovna škola Konjščina, Osnovna škola Pavla Štoosa Kraljevec, Osnovna škola Franje Horvata Kiša Lobor, Osnovna škola Veliko Trgovišće, Srednja škola Zabok, Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog Zabok, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Osnovna škola Zlatar Bistrica, Osnovna škola Ante Kovačića Zlatar, Srednja škola Zlatar, Osnovna škola Marija Bistrica, Osnovna škola Ljudevit Gaj Mihovljan, Osnovna škola Mače, Osnovna škola Oroslavje, Osnovna škola Janka Leskovara Pregrada, Osnovna škola Side Košutić Radoboj, Osnovna škola Sveti Križ Začretje, Osnovna škola Stubičke Toplice, Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj, Hrvatski zavod za zapošljavanje- Područni ured Krapina, Grad Krapina i Općina Stubičke Toplice.

“Tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim svjetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi. Ona je zasnovana na znanju, otvorenosti, komunikaciji i slobodi mišljenja, savjesti i uvjerenju. Tolerancija je harmonija u različitostima. To nije samo moralna dužnost, to je također politički i zakonit zahtjev. Tolerancija, vrlina koja mir može učiniti mogućim, doprinosi mijenjanju kulture rata u kulturu mira. Tolerancija nije koncesija, dobrodušnost ili popustljivost. Tolerancija je, iznad svega aktivan stav potaknut priznanjem univerzalnih ljudskih prava i fundamentalna sloboda drugih. Nikako se ne može koristiti kao opravdanje za kršenje fundamentalnih vrijednosti. Tolerancija treba biti primjenjiva od strane pojedinaca, grupa i država. Tolerancija ja odgovornost koja nosi ljudska prava, pluralizam (uključujući kulturni pluralizam), demokraciju i vladavinu zakona. Ona uključuje odbacivanje dogmatizma i apsolutizma i potvrđuje standarde postavljene u instrumentima internacionalnih ljudskih prava. Dosljedno poštovanje ljudskih prava, biti tolerantan, ne znači toleriranje socijalnih nepravdi ili odbacivanje ili slabljenje tuđih uvjerenja. To znači biti slobodan, čvrsto se držati svojih uvjerenja i prihvaćati da se i drugi drže svojih. To znači prihvaćanje činjenice da ljudska bića, prirodno različita u svojim nastupima, situacijama, govoru, ponašanju i vrijednostima imaju pravo živjeti u miru i da budu kakvi jesu. Također znači da se nečija viđenja ne nameću drugima.”

(UNESCO, 1995; http://www.unesco.org/webworld/peace_library/UNESCO/HRIGHTS/124-129.HTM )