Zagorje
Bajka na dlanu

Obilježen Dan antifašističke borbe na Špiranec brijegu u Bedekovčini

Datum objave: 21. lipnja 2022.

 

Vijenac i lampione položile su delegacija Hrvatskog sabora i Krapinsko – zagorske županije u kojoj su bili predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić i župan Željko Kolar, delegacija Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske koju je predvodio predsjednik Saveza Franjo Habulin, delegacija Županijske skupštine koju su predvodili vijećnici i delegacija gradova i općina.

 

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić rekao je kako je zagrebački korpus oslobodio Zagreb i ta činjenica je utkana u temelje hrvatske države. „U Zagorju je to bilo malo kasnije, mi smo uvijek bili posebni na što sam posebno ponosan. Mi smo ovdje osnovali prvi partizanski odred 1942. godine. Zagorci, kao i u Domovinskom ratu, sudjelovali su i u Drugom svjetskom ratu boreći se za najveće ideale društva – ravnopravnost, slobodu, jednakost i republiku“, rekao je Hajdaš Dončić.

 

Krapinsko- zagorska županija svake godine organizira polaganje vijenaca i paljenje svijeća u spomen na hrabre ljude koji su tada imali izbor između dobra i zla, a župan Željko Kolar je rekao kako su ti ljudi tada izabrali dobro. „Nema većeg zla od fašizma koje je pogodilo čovječanstvo i antifašistički pokret je Hrvatsku, odnosno tadašnju Jugoslaviju, stavio na stranu pobjednika. I u europskom Ustavu se antifašizam spominje kao temelj na kojem je građena slobodna Europa. Ravnopravnost među ljudima, pravo na izbor, na slobodu mišljenja satkano je u antifašizmu. Ustav iz 1974. godine nam je omogućio državnost, a zahvaljujući prije svega hrvatskim braniteljima tu slobodu i pravo na samostalnu Republiku Hrvatsku smo ostvarili u Domovinskom ratu“, rekao je župan Kolar.

 

Načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban naglasio je kako je obilježavanje Dana antifašističke borbe na Špiranec brijegu tradicija. „Špiranec brijeg poznat je po prvom partizanskom odredu na području Hrvatskog zagorja. Nedavno smo obilježili 80. godišnjicu osnutka i naša je obveza da te tekovine čuvamo i da nikad ne zaboravimo fašizam koji je zahvatio i naše dijelove zemlje, našu Hrvatsku“, dodao je načelnik Ban. Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin kazao je kako je 22. lipanj bio dan kada je započeo oružani otpor protiv nacifašističke okupacije. „Taj početak oružanog otpora odnosno borbe doveo je do konačne pobjede nad nacifašizmom – dodao je Habulin. Današnja Hrvatska utemeljena je upravo na toj antifašističkoj borbi. I ne samo Republika Hrvatska, na antifašističkoj borbi i na borbi antifašističke koalicije utemeljena je i današnja zajednica europskih naroda, europskih država, Europske unije, dakle asocijacije koje smo i mi članovi. To je značaj i to je veličina te borbe i formiranje prvog partizanskog odreda u šumi Brezovica kod Siska 22 lipnja 1941. godine“, zaključio je Habulin.


Fotogalerija