Zagorje
Bajka na dlanu

Obilježen Dan Krapinsko-zagorske županije

Datum objave: 25. travnja 2016.

Svečanu je sjednicu otvorila predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki koja je na samom početku stihovima popevke Dobro mi došel prijatel sve prisutne podsjetila na Krapinski festival i sav rad dobitnika ovogodišnjeg županijskog priznanja za životno djelo Viktora Crneka. Predsjednica Skupštine se u svom obraćanju osvrnula na brojne provedene projekte u povijesti naše Županije „Dvadeset i tri godine dovoljno je vremena za ocjenu rada, a Krapinsko-zagorska županija je primjer da je hrvatski model lokalne samouprave dobar,  da znamo i možemo biti motor razvoja“ rekla je predsjednica Skupštine i potom izrijekom spomenula brojne projekte koje je Županija od svojeg osnivanja 1993. godine podzzela na području gospodarstva, poljoprivrede, zdravstva, školstva i drugim područjima života u koje se svojom potporom aktivno uključuje te na kraju zaključila. „Decentralizacija ne smije ostati mrtvo slovo na papiru – Krapinsko-zagorska županija je dokazala da zna, zajedno sa svojim gradovima i općinama, upravljati razvojem te da je spremna na punu decentralizaciju koja je  zasada ostala samo na napisanom velikom slovu D“

Župan Željko Kolar je u svom obraćanju rekao:  „Na području gospodarstva u samo jednoj godini iskorišteno je 68 milijuna kuna koje nam je u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrtnika odobreno za projekt kreditiranja poduzetnika i obrtnika. Smanjili smo broj nezaposlenih na 5.798, odnosno na  razinu koju smo zadnji put imali u 2009. godini. Već dvije godine broj novozaposlenih u KZŽ raste stopom od 3,6% – što je najviše u Hrvatskoj” naglasio je župan Kolar i istaknuo veliku ulogu bivšeg ministra prometa pomorstva i infrastrukture Siniša Hajdaša Dončića u razvoju koji je obilježio protekle tri godine u Zagorju Župan je dodao da se pred usvajanjem nalazi Masterplan turizma kojim se naša turistička destinacija Zagorje, Bajka na dlanu planira učvrstiti kao vodeća u kontinentalnoj Hrvatskoj “Pet puta veći broj noćenja i zaposlenih u turizmu ambiciozan je plan, ali bez velikih planova nema ni velikih rezultata” rekao je župan Kolar koji je u svom obraćanju kao izrazito važne označio i projekte Ee-culture u sklopu kojeg je u skladu s načelima energetske učinkovitosti obnovljena županijska zgrada u Krapini te Baltazar kojim su osigurana 83 pomoćnika u nastavi koji se skrbe za 121. učenika. 

Svečanu su sjednicu svojim dolaskom uveličali i brojni uzvanici i gosti. U ime prisutnih saborskih zastupnika sve prisutne pozdravio je predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada i saborski zastupnik Tomislav Končevski koji je istaknuo da su svi zagorski velikani, sve prirodne vrijednosti i razvoj županije u proteklim godinama donijeli puno toga dobroga zbog čeka zagorski zastupnici u Saboru mogu itekako ponosno govoriti o Krapinsko-zagorskoj županiji.  Sve prisutne pozdravili su i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, predsjednik Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije Ivan Margaretić te gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek.

Sjednici su nazočili i saborski zastupnici Siniša Hajdaš DončićMarija Puh i Žarko Tušek, župan i predsjednica Županijske skupštine Varaždinske županije Predrag Štromar i Dubravka Biberdžić, zamjenica župana Sisačko-moslavačke županije Anita Sinjeri Ibrišević, zamjenik župana Karlovačke županije Ivan Banjavčić, rektor Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke Zlatko Koren, predsjednik Gospodarske komore Krapina Josip Grilec, zagorski gradonačelnici i načelnici, kao i predsjednici vijeća općina i gradova u Krapinsko-zagorskoj županiji, brojni zagorski gospodarstvenici te mnogi drugi gosti. Sjednici su

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine su i ove godine uručena županijska priznanja zaslužnim tvrtkama, udrugama i pojedincima.  Županijske povelje dobili su Mira Pižir, začetnica i organizatorica Recitala ljubavne poezije “Željka Boc”, novinar te kulturni i sportski djelatnik Ivo Šućur, Udruga distrofičara Krapina, Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata Barun, zagorska 103. brigada Hrvatske vojske, Ženski nogometni klub Pregrada, poduzeće Kostel promet iz Pregrade, tvrtka AquafilCRO iz Oroslavja i tvrtka Štefan d.o.o. iz Kumrovca.

Plakete Krapinsko-zagorske županije za doprinos ugledu i promociji Krapinsko-zagorske županije u zemlji i svijetu  primili su Radio Kaj te Hrvatski savez informatičara za program Zimske škole informatike. Plakete Krapinsko-zagorske županije za iznimno postignuće u protekloj godini dodijeljene su Udruzi Sveta Ana za pomoć djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom te Udruzi mladih Feniks.  Plaketu za životno djelo ove je godine pripala Viktoru Crneku koji je zbog bolesti bio spriječen prisustvovati dodjeli nagrada, pa ju je primio njegov sin Petar Crnek. U ime nagrađenih zahvalio se direktor Radija Kaj, Drago Gradečak. U programu su nastupili Branko Greblički Ventek i Vinski brati te Lucija Jelušić. Nakon svečane sjednice delegacije Krapinsko – zagorske županije i braniteljskih udruga položili su vijenac i zapalili svijeće kraj spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku.


Video

Fotogalerija