Zagorje
Bajka na dlanu

Obilježen Dan općine Krapinske Toplice

Datum objave: 20. srpnja 2023.

Općina Krapinske Toplice obilježila je svoj dan i 30. obljetnicu postojanja u četvrtak, 20. srpnja 2023. svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Domu kulture uz prisustvo predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, župana Željka Kolara i zamjenice Jasne Petek te saborskih zastupnika Siniše Hajdaša Dončića i Predraga Štromara.

Prigodno, okupljenima se obratio predsjednik RH Zoran Milanović koji je rekao da je Hrvatsko zagorje među najrazvijenijim dijelovima Hrvatske. “Razvojne mogućnosti koje Europska unija pruža su dobre, ali nisu neograničene i nisu vječne jer ovi fondovi o kojima svi pričamo će trajati neko vrijeme, a onda ih više neće biti. Ulažu se u pravilu u stvari koje ne nose direktan novac, nego popravljaju opći dojam. Nije normalno i nije prihvatljivo da nerazvrstane ceste po Zagorju, koje je razvijeniji dio Hrvatske, financira Bruxelles, ali je trenutno tako i to treba koristiti još više jer smo među najlošijim zemljama po povlačenju sredstava”, rekao je predsjednik Milanović.

Čestitku za Dan općine uputio je i župan Željko Kolar koji se tom prilikom osvrnuo na Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. “Svako naše mjesto ima svoju ‘fabriku’. Ovdje je to zdravstvena ustanova u kojoj ljudi spašavaju tuđe živote, kroz rehabilitaciju ih nakon najtežih povreda i bolesti vraćaju obiteljima i na tržište rada. I to nije specijalna bolnica Krapinskih Toplica niti Krapinsko – zagorske županije, već specijalna bolnica Republike Hrvatske”, rekao je župan Kolar te podsjetio na projekt energetske obnove bolnice iz Fonda solidarnosti, s novom fasadom i stolarijom te projekt financiran iz NPOO-a kojim se radi na kompletno novom grijanju za čitavu bolnicu. Župan je spomenuo i druga županijska ulaganja u Krapinskim Toplicama, poput kupnje zemljišta i projektiranja novog Centra za odgoj i obrazovanje te Centar za zdravlje srca i mozga. “Rekao sam da ću u svakoj prilici pozivati Vladu RH da ga isfinanciramo. Ovo je nacionalna bolnica, imamo građevinsku dozvolu skoro tri godine, a ono što je najbitnije, imamo ljude koji to znaju i mogu raditi. Postoji potreba pacijenata s područja čitave Hrvatske za takvu investiciju, u vrijednosti od 52 milijuna eura. Takvi su se projekti već financirali u stopostotnom iznosu i u drugim krajevima Hrvatske. To su stvari gdje mi, kada govorimo o regionalnom razvoju, želimo samo isti tretman kao što imaju svi ostali”, naglasio je župan Kolar.

Sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Božo Ružak, dok se načelnica Gordana Jureković osvrnula na rezultate postignute u protekloj godini.

Obilježavanje Dana općine bila je prilika za dodjelu općinskih priznanja građanima, tvrtkama, institucijama i udrugama, koje su svojim radom i poslovanjem pridonijele općem prosperitetu. Tako su povelju Općine primili Željka Žnidarić, Mladen Predrijevac, Darko Matkun, Ivica Halapir, Ivanka Hajsek, Katica Cerovec te obitelj Čermak.

Plaketa Općine Krapinske Toplice dodijeljena je Draženu Kozini, Kseniji Ferković, Željku Besedniku, Đurđi Novak, Vladimiru Huzaku, Ivanu Rožiću, Draženu Petrincu te posthumno Dragutinu Otročaku, a zahvalnice su uručene župniku Presvetog Trojstva Marjanu Gradinščaku, Krešimiru Šoštarku, Krešimiru Plahutaru i Aniti Filiji.

U ime nagrađenih obratio se velečasni Marjan Gradinščak, a okupljene su pozdravili saborski zastupnici Siniša Hajdaš Dončić i Predrag Štromar.

U glazbenom programu nastupili su Đani Stipaničev te Larisa Legčević.

Foto: Rikard Jadan


Fotogalerija