Zagorje
Bajka na dlanu

Obilježen Dan Općine Sv. Križ Začretje

Datum objave: 14. rujna 2017.

Svečanoj sjednici nazočio je i župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, koji je prilikom pozdravnog govora najavio kako bi Sveti Križ Začretje uskoro, u sklopu Roses Designer Outleta, uskoro mogao dobiti veliki centar za posjetitelje, kao središnje mjesto gdje će se turisti zadržavati odmah po ulasku u Hrvatsku, i gdje će moći kupiti autohtone zagorske proizvode i kušati domaću hranu. „Granični prijelaz Macelj je vrlo frekventan, podatak da samo u Rosesu ima na godišnjoj razini 1.400.000 posjetitelja dovoljno govori sam za sebe, tako da smo mi reagirali i napravili Centar za posjetitelje na području outleta, međutim, mi tu planiramo jednu veću investiciju, veći centar za posjetitelje, sa suvenirnicom, ozbiljnijim restoranom gdje će se moći degustirati izvorna zagorska kuhinja i naša sjajna zagorska vina, da upoznamo te posjetitelje s našom tradicijom i kulturom i da im približimo našu ponudu. Naime, osim na sajmovima, turistima moramo dati brošure, prikazati im promo filmove onda kada putuju prema obali ili se vraćaju s mora, kako bi ih potaknuli da, primjerice, sljedeće godine, umjesto 14 dana na moru, tamo provedu desetak, a ostatak u našem kraju, kako bi upoznali Zagorje, koje svakako može ponuditi mnogo toga“, rekao je župan Kolar.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik vijeća Ivica Roginić, nakon čega se uzvanicima obratio načelnik Marko Kos, koji je rekao kako općina iz godinu u godinu raste i postiže uspjehe na različitim područjima. Tako je, dodao je, u ovoj godini broj nezaposlenih pao ispod 200. „Zahvaljujući dobroj prometnoj povezanosti sa Zabokom i Krapinom, osigurava se prostor za zajednički gospodarski rast tih triju jedinica lokalne samouprave. Također smo postali općina – prijatelj djece, i drago mi je da posljednjih nekoliko godina raste broj novorođene djece i da imamo nove, mlade obitelji koje žele ostati na ovom području. Tu je i turistički razvoj, na kojem marljivo radimo, a svakako će mu doprinijeti i novi vizualni identitet Svetog Križa Začretja, koji je predstavljen jučer, a vjerujem da će nas on još i bolje pozicionirati na turističkoj karti Republike Hrvatske, a s vremenom i čitave Europe. Svakako valja spomenuti i manifestaciju Tjedan kulture, zabave i športa, koja je i ove godine nadmašila sva naša očekivanja“, istaknuo je  načelnik Kos.

U ime svih zagorskih načelnika i gradonačelnika, obratio se načelnik Velikog Trgovišća Robert Greblički, a prisutne je pozdravio i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, saborski zastupnik Žarko Tušek te upravitelj Župe Sveti Križ Začretje, vlč. Zlatko Pavetić. U sklopu svečane sjednice, dodijeljene su i nagrade i priznanja, pa je tako plaketu “Grb općine Sveti Križ Začretje” dobilo Amatersko dramsko kazalište Sveti Križ Začretje, a zahvalnice Božidar Kučko, Božena Belanović, Darko Mišak, Jasna Zubić, Miljenko Belina, Petra Putanec, Ivica Bakliža, Željko Petreković, Darko Dlesk, Nevenka Sinković i Franjo Grozaj. U ime svih nagrađenih, Općini je zahvalila Biserka Svedružić iz Amaterskog dramskog kazališta Sveti Križ Začretje. Svečanoj sjednici nazočio je i zamjenik župana KZŽ Anđelko Ferek – Jambrek.


Fotogalerija