Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 19. studenoga 2014.

Središnji program počeo je u 10,00 sati u dvorištu vukovarske bolnice, mjestu s kojeg su agresori 1991. odveli ranjenike na Ovčaru i potom ih smaknuli, a nastavio se Kolonom sjećanja gradskim ulicama prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Na Dan sjećanja, koji se ove godine obilježava pod geslom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”, održana je i misa zadušnica na kojoj je dubrovački biskup Mate Uzinić pozvao na slogu i nacionalni dijalog, ustrajnost u neizjednačavaju žrtve i agresora te na praštanje i međusobni susret zločinaca i žrtava.

Počast stradanju Vukovara, koji je nakon tromjesečne opsade sravnjen sa zemljom prešao u ruke agresora, došlo je odati 80-ak tisuća ljudi, dok su dan ranije građani širom zemlje palili svijeće u sjećanje na stradale Vukovarce i branitelje.

Osim delegacije Krapinsko-zagorske županije, u kojoj su bili župan Željko Kolar i pukovnik HV-a Žarko Miholić, u Vukovaru je bilo i 250 članova braniteljskih udruga koje djeluju na području Županije, koja im je pokrila troškove prijevoza. Također, svaki član dobio je i po jedan Vukovarski lampion.

U Vukovaru su bili članovi Udruge ratnih veterana 1. Gardijske brigade Tigrovi Krapinsko-zagorske županije, Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Krapina, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata – županijska podružnica krapinsko-zagorska, Udruga veterana Specijalne policije Domovinskog rata „Barun“, Udruga dragovoljaca i veterana općine Bedekovčina te Udruga dragovoljaca i veterana, podružnica Krapinsko-zagorske županije. 


Video

Fotogalerija