Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 19. studenoga 2015.

Središnji program počeo je u 10:00 sati u dvorištu vukovarske bolnice, mjestu s kojeg su agresori 1991. odveli ranjenike na Ovčaru i potom ih smaknuli, a nastavio se Kolonom sjećanja gradskim ulicama prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Kolonu su predvodili članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, pripadnici 204. brigade HV-a koja je branila Vukovar 1991. te članovi vukovarskih braniteljskih udruga.

Počast stradanju Vukovara, koji je nakon tromjesečne opsade sravnjen sa zemljom prešao u ruke agresora odali su deseci tisuća ljudi, dok su dan ranije građani širom zemlje palili svijeće u sjećanje na stradale Vukovarce i branitelje. U Vukovaru se tako okupio cijeli državni vrh predvođen predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, predsjednikom vlade RH Zoranom Milanovićem i predsjednikom Sabora Josipom Lekom

U delegaciji Krapinsko-zagorske županije, uz zamjenika župana Anđelka Fereka-Jambreka, bilo je i oko 150 članova braniteljskih udruga koje djeluju na području Županije, koja im je pokrila troškove prijevoza.  U Vukovaru su bili članovi Udruge ratnih veterana  1. gardijske brigade Tigrovi Krapinsko-zagorske županije, Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Krapinsko-zagorske županije, Kluba ratnih vojnih veterana Puma, Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata – županijska podružnica krapinsko-zagorska, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskom rata Krapinsko-zagorske županije te Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Krapina.

Na Dan sjećanja, koji se i ove godine obilježava pod geslom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”, održana je i misa zadušnica koju je predvodio  mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.