Zagorje
Bajka na dlanu

OBILJEŽEN DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI

Datum objave: 3. kolovoza 2018.

Događanje su organizirale URV 1. gardijske brigade „TIGROVI“ KZŽ , URV 2. gardijske brigade „GROMOVI“ PKZŽ, Klub veterana i 7. gardijske brigade „PUMA“ Krapina, pod pokroviteljstvom Krapinsko – zagorske županije i Grada Krapine i uz potporu Ministarstva obrane RH, Ministarstva branitelja te braniteljskih udruga koje djeluju na području Krapinsko – zagorske županije. Ovogodišnje događanje bilo je najbogatije dosad, s obzirom da su u program uvršteni novi sadržaji, poput taktičko – tehničkog zbora, na kojem su posjetitelji mogli razgledati naoružanje i opremu Hrvatske vojske uz stručno vodstvo te pokaznu vježbu sa službenim psima uz stručno vodstvo i izlaganje pripadnika Pukovnije vojne policije. Nakon što su položeni vijenci na gradskom groblju u Krapini, u popodnevnim satima održana je središnja svečanost obilježavanja na Starom gradu u Krapini, kojoj je nazočio i zamjenik župana KZŽ Anđelko Ferek – Jambrek. Obilježavajući Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja s ponosom se prisjećamo i veličanstvene vojno-redarstvene operacije Oluje kojom je oslobođen najveći dio tada okupiranih područja Republike Hrvatske. Oluja je označila pobjedu u Domovinskom ratu i konačni poraz politike velikosrpskog Miloševićevog režima, a sve pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, vrhovnog zapovjednika oružanih snaga RH, našeg Zagorca iz Velikog Trgovišća, pod čijim je vodstvom oslobođena i stvorena samostalna Republika Hrvatska. Danas su pred nama novi i drugačiji izazovi – stvaranje uvjeta u kojima će ljudi moći dostojno živjeti od svog rada i odgajati svoju djecu. Stvaranjem bolje Hrvatske, onakve kakvu su sanjali poginuli hrvatski vitezovi, njihova žrtva neće biti uzaludna“, rekao je prilikom pozdravnog govora zamjenik župana Ferek – Jambrek. 

Preko osam tisuća branitelja s ovog područja svoj je ratni put provelo u 103. Zagorskoj brigadi HV-a te tako dalo ogroman doprinos na ratištima diljem Hrvatske, a posebno u “Oluji”, istaknuo je pukovnik u miru Žarko Miholić, koji je bio ratni zapovjednik 103. brigade za vrijeme Oluje. „Bilo je to vrijeme kada je trebalo iskazati ponos, hrabrost i odanost domovini, a ono što je bilo najvažnije u tom trenutku, bilo je da smo imali vođu, dr. Franju Tuđmana, predsjednika republike, onoga koji nas je znao organizirati i moralno podignuti. U tih pet godina, mi smo zapravo dosanjali san mnogih – samostalnu i suverenu državu Hrvatsku. Od 11 tisuća Zagoraca koji su prošli kroz Domovinski rat, prema nekim evidencijama, više od tisuću ih je umrlo. U samoj operaciji “Oluja”, 26 ih je ranjeno, od toga sedam teško. Ni jedna mrlja od strane Zagoraca tamo nije ostala, operacija je izvedena profesionalno i mi Zagorci se ponosimo time“, rekao je Žarko Miholić.

Predsjednik Udruge ratnih veterana druge gardijske brigade “Gromovi” Krapinsko – zagorske županije, umirovljeni bojnik Zvonimir Kantolić je istaknuo: „4. kolovoza 1995. godine, kao što je povijest zapisala, u pet sati, topničkim plotunima “Gromova”, “Tigrova”, “Puma” i drugih postrojbi, kroz jutarnju tišinu banijskih praskozorja, kroz ličku rosu i miris velebitskih degenija, kroz dinarski krš, krenula je najslavnija bitka u hrvatskoj povijesti. Bili smo jači, puno jači. Danas kada se prisjećamo najslavnijih dana, u mislima smo s obiteljima poginulih. Nas branitelja, nažalost, sve je manje i manje, ali ponos je naša duša i srce zagorsko. Zagorski “kaj” i naša krunica s likom Majke Božje Bistričke bili su furt z nami. Neka nam svima skupa Bog da zdravlja i sreće, da još puno godina obilježavamo Vojno – redarstvenu akciju “Oluja” i da budemo kao zagorski branitelji ponosni da smo na čast i ponos hrvatskog naroda i našeg “kaja” obavili najslavniju zadaću, a to je oslobađanje Lijepe Naše“, rekao je umirovljeni bojnik Zvonimir Kantolić.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović istaknuo je da mu je iznimno drago da se u srcu Zagorja, u Krapini, na Starom gradu obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, jer se ove godine obilježava i 420 godina od održavanja prvog Hrvatskog sabora, u vrijeme kada se domovina branila od najezde Turaka. „Nekako i simbolički možemo ovu utvrdu, s velikim hrvatskim stijegom, povezati s Kninom, gdje je također jedan veliki stijeg. Mislim da je Krapina pravo mjesto za obilježavanje ovako iznimne obljetnice za našu domovinu“, rekao je gradonačelnik Gregurović. Prigodno obraćanje imali su i izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, umirovljeni pukovnik Ivan Krupec te prvi zapovjednik “Tigrova”, umirovljeni general Darko Rukavina. Među brojnim uzvanicima na Starom gradu bio je i saborski zastupnik Marko Vešligaj.

 

VIDEO STARI GRAD: https://instagram.com/p/Bl-7-6pg91T/

VIDEO POLAGANJE VIJENACA: https://instagram.com/p/Bl-qO5vgnPU/

 


Fotogalerija