Zagorje
Bajka na dlanu

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Datum objave: 3. kolovoza 2020.

Sudionici, među kojima i tradicionalno braniteljske udruge s područja Krapinsko – zagorske županije okupili su se na gradskom groblju u Krapini, gdje su odali počast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima, nakon čega je održan tradicionalni mimohod ulicama grada Krapine uz pratnju Gradskog puhačkog orkestra Krapina, do Starog grada, gdje je održan središnji dio svečanog programa. Na samom početku svečanosti na Starom gradu, hrvatsku zastavu podigli su ratni veterani, sudionici “Oluje”, u postrojbama Tigrova, Gromova, Puma, Baruna; 103. zagorske brigade, 31. inženjerijske bojne, Vojne policije, 21. domobranske pukovnije i temeljne Policije PU Krapinsko zagorske.

 

Izaslanik Predsjednika RH Zorana Milanovića, stožerni general Josip Lucić je prilikom pozdravnog govora istaknuo: „Okupili smo se u Krapini kako bismo se prisjetili svih naših poginulih i ranjenih te svih obitelji koje su ostale bez svojih članova, ali da se prisjetimo i svih hrvatskih ratnih vojnih invalida. To je bio dan najvećeg napora cjelokupne hrvatske države, hrvatske policije i Hrvatske vojske. Tijekom tih dana Oluje završili smo okrutni rat i okrutnu okupaciju naše domovine i uspostavili mir. Već 25 godina živimo u miru i u postignuću ciljeva koje smo postavili još 90-ih godina pod vodstvom prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, a to su bile sloboda, demokracija, hrvatska država“, rekao je Lucić.

 

Župan Željko Kolar istaknuo je: „Oluja je bila briljantno i profesionalno odrađena vojna akcija koja je pokazala da hrvatska vojska ima dovoljno snage da vojnom silom oslobodi svaki djelić hrvatskog teritorija. Sigurno je da je nakon toga, srpska strana pristala na mirnu reintegraciju Podunavlja i da nismo vojno morali oslobađati i Vukovar jer bi to još dodatno značilo nove žrtve naših branitelja. Mi s ponosom ističemo da je preko 11 i pol tisuća Zagoraca sudjelovalo u Domovinskom ratu – nema niti jedne vojne ili policijske postrojbe u kojoj Zagorci nisu sudjelovali te nema niti jednog bojišta, niti jednog djelića hrvatske u kojem se nisu naši dečki borili i to nas ispunjava ponosom. Ne smijemo zaboraviti da je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman iz Velikog Trgovišća i to daje dodatnu težinu i vrijednost onoga što su Zagorci dali kao svoj doprinos u stvaranju neovisne i slobodne Republike Hrvatske“, rekao je župan Kolar.

 

Dobrodošlicu je u ime organizatora poželio umirovljeni bojnik, Zvonimir Kantolić, sudionik VRO ” Oluja” u sastavu ” Gromova”, nakon kojeg je riječ preuzeo umirovljeni satnik Branko Kos, načelnik stožera 103 br. u vrijeme VRO”Oluje”. Svim prisutnim obratili su se i izaslanica potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić, izaslanik ministra obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga RH, brigadir Marijan Kretić, umirovljeni general i načelnik stožera Specijalne policije u vrijeme Oluje Željko Sačić i načelnik PU krapinsko – zagorske Robert Pavić.


Fotogalerija