Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 8. ožujka 2011.

Međunarodni dan žena ove godine slavi svoj 100. rođendan. Svake se godine diljem svijeta održava na tisuće događaja uz 8. ožujak kako bi – između ostaloga – inspirirao žene da proslave sva dosadašnja postignuća, ali i krenu u nova. Krapinsko-zagorska županija – u suradnji s Manjinskom ženskom udrugom „Terem“ i Pučkim otvorenim učilištem Krapina pripremila je danas – nakon sinoćnjeg otvorenja izložbe likovnih radova ruskih i ukrajinskih slikarica u Maloj dvorani POU Krapina – okrugli stol, posvećen temama o ravnopravnosti žena. Prisutne je pozdravio i čestitao Dan žena župan Siniša Hajdaš Dončić naglasivši da se i dalje trebaju uprijeti snage u postizanje rodne ravnopravnosti, a time i političke održivosti koja podrazumijeva pravednu zastupljenost svih aktera u društvu. Uvod u ovaj okrugli stol dala je gospođa Sonja Borovčak, zamjenica župana za društvene djelatnosti koja je istaknula kako je dosta toga unatrag ovih stotinu godina postignuto, ali je još uvijek pred ženama i društvom niz zadataka kojima će se postići stvarna ravnopravnost. .

Kratak povijesni pregled Dana žena, odnosno borbe za ženska prava, kao i o aktualnom trenutku žena u društvu pripremila je vijećnica Županijske skupštine i članica novog Povjerenstva za ravnopravnost spolova, DUNJA ŠPOLJAR. I danas su žene u Hrvatskoj slabije plaćene od svojih muških kolega, i dalje imaju slabiji pristup vodećim pozicijama, a statistički podaci govore i o poraznoj situacijama, poput one da je i u ovom, 21. stoljeću, svakih 8 sekundi jedna žena zlostavljana.

Gospođa MIRJANA JURMAN, pročelnica Područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje govorila je o ženama na tržištu rada. Turbulentna ekonomska vremena donijela su porast nezaposlenih, a među podacima koje je iznijela jest i onaj da su u 2010. godini od ukupnog broja nezaposlenih u Hrvatskoj 54,8 posto žene, dok je u našoj županiji situacija nešto bolja – žene čine 48,6 posto ukupno nezaposlenih.

U ime Obiteljskog centra Krapinsko-zagorske županije govorila je gospođa DUNJA HORVAT, također članica Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova. Ona je napomenula kako se Obiteljskom centru za pomoć obraća više žena, a istaknula je i činjenicu da danas žena ima dva radna mjesta – ono na poslu te ono u obitelji. Između ostaloga je napomenula i nerijetka diskriminirajuća pitanja koja se postavljaju isključivo ženama pri razgovorima za posao.

Gospođa ANDREJU JURIĆ je ispred Policijske uprave Krapinsko-zagorske županije govorila na temu „Žene u policijskim statistikama“, posebice nasilnom ponašanju u obitelji u kojem su u velikom postotku žrtve upravo žene. Ona je također predstavila statističke podatke o broju žena zaposlenih u MUP-u, gdje je trenutno oko 15 posto žena. To je zapravo i europski prosjek, iako Unija ima za cilj da to bude 25 posto. No, pravi je primjer hrvatska podružnica Interpola u kojoj 50 posto zaposlenih čine žene.

O ženama u političkom životu govorila je gospođa TAJANA BROZ, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova, koja je istaknula potrebu participacije žena u politici i njihova osnaživanja za preuzimanje vodećih uloga u društvu i politici. Ona je između ostaloga istaknula kako je već 11 godina u Saboru samo 20 posto žena, u županijskim skupštinama 21,4 posto, u gradskim vijećima na području Hrvatske je 20,7 žena, u općinskim vijećima 12,2 posto, a trenutno je u Hrvatskoj samo jedna županica, svega 6 gradonačelnica te 21 općinska načelnica.

U ime suorganizatora, Manjinske ženske udruge „Terem“ govorila je njena predsjednica, TANJA TENŠEK, koja je – osim o udruzi – prisutne upoznala i s velikim priznanjem koje će koncem ovog mjeseca biti uručeno zamjenici župana Sonji Borovčak. Na inicijativu udruge i njenih krovnih koordinacija te Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, gospođi Borovčak će u Moskvi biti uručeno međunarodno priznanje „Srebrni golub“ za pružanje svestrane pomoći ruskoj manjini, podršku ženskim inicijativama, osobni doprinos u očuvanju mira u svijetu te učvršćivanje prijateljstva i suradnje među narodima.