Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 27. rujna 2018.

Obilježavanje Nacionalnog dana multiple skleroze održano je pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije, a samom događanju prisustvovala je zamjenica župana Jasna Petek koja je u svojem obraćanju pozdravila rad Društva multiple skleroze, te zahvalila na provođenju mnogih projekata ne samo za osobe oboljele od multiple skleroze, nego i za ostale osobe s invaliditetom s područja naše županije. Zamjenica župana za društvene djelatnosti je da je Županija partner Društvu u mnogim aktivnostima, a sama suradnja se produbljuje i kroz razna županijska tijela preko kojih Društvo multiple skleroze KZŽ doprinosi kreiranju politika za osobe s invaliditetom i šire.

Svjetlana Pripeljaš, tajnica Društva je naglasila da tu tešku bolest ima 6160 osoba u cijeloj Hrvatskoj, a naša županija prednjači brojem oboljelima. Sve osobe oboljele od multiple skleroze suočene su sa specifičnim zaprekama i izložene su diskriminaciji koja je znatno većih opsega nego kod ostalih invaliditeta. Isto tako navedene su sve usluge koje Društvo pruža za oboljele. Predsjednica Nada Smrekar je u svom govoru navela da osobe s multiplom sklerozom nemaju ravnomjerno dostupne tretmane liječenja i rehabilitacije u odnosu prema ostalim skupinama osoba s invaliditetom, a posebice se te razlike ističu na europskoj razini. Da bi oboljeli od multiple skleroze ostali aktivni građani koji ravnopravno sudjeluju u životu zajednice, potrebno je osigurati pravodobni pristup liječenju, terapijama i uslugama. Na obilježavanju Nacionalnog dana multiple skleroze u Bedekovčini predstavljene su i novosti u liječenju multiple skleroze u Općoj bolnici Zabok.

Obilježavanju su prisustvovali i gradonačelnik Grada Pregrade i saborski zastupnik Marko Vešligaj, načelnik Bedekovčine Darko Ban, načelnik Općine Stubičke Toplice Josip Beljak, načelnica Općine Mače Mladenka Mikulec, zamjenica gradonačelnika Grada Zaboka Valentina Đurek, predsjednica Općinskog vijeća Općine Gornja Stubica Đurđica Labaš, predstavnica Zavoda za hitnu medicinu KZŽ Biserka Hustić, predstavnica Tvrtke Salvus Nikolina Boroša i Ivica Balagović iz Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana. Svi su se obratili sa nekoliko riječi, te pohvalili rad Društva. Organizatori ističu da im je iznimno drago što su neki gradovi i općine prepoznali potrebu suradnje sa našom udrugom te će svakako i dalje lobirati da se suradnja proširi i na druge lokalne samouprave.

Na obilježavanju je istaknuto kako Društvo multiple skleroze Krapinsko- zagorske županije podržava nove smjernice Hrvatskoga neurološkog društva prema kojima su ukinuti diskriminirajući kriteriji na koje Savez društava multiple skleroze Hrvatske upozorava već godinu dana. „U novim stručnim smjernicama više ne postoji dobni kriterij od 55 godina te ne postoji kriterij trajanja bolesti od najmanje godinu dana kao uvjeti za početak liječenja. U smjernicama Hrvatskoga neurološkog društva za početak liječenja potrebna su dva relapsa, no u relaps se ubraja i anamnestički relaps za koji se naknadno utvrdi da je posljedica demijelinizacijskih lezija, a zbog kojeg se bolesnik obratio liječniku obiteljske medicine ili neurologu. Može biti riječ o relapsu sa spontanim oporavkom, to jest relaps nije morao biti liječen.  Očekujemo da će uskoro te promjene u kriterijima dijagnostike i liječenja prihvatiti i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje te tako omogućiti bolesnicima s MS-om ravnopravni položaj s ostalim skupinama bolesnika te u skladu s europskim načelima liječenja multiple skleroze. Naime, u susjednoj Sloveniji ne postoje ograničenja za liječenje vezana za dob bolesnika, niti postoje kriteriji poput trajanja bolesti najmanje jednu godinu ili dva liječena relapsa u dvije godine da bi se počelo liječenje. Kriteriji su isključivo prema indikacijama koje su u Sažetku opisa svojstava svakog lijeka“ – ističu u Društvu multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije.

 


Fotogalerija