Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 16. ožujka 2015.

Program obilježavanja započeo je u Klanjcu, polaganjem vijenaca na grobu Antuna Mihanovića. Vijence su položili i zapalili svijeće župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek i gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel. Obilježavanje obljetnice potom je nastavljeno u Gradskom muzeju Jastrebarsko, gdje je otvorena izložba “Lijepa naša domovino”, posvećena Antunu Mihanoviću i njegovom doprinosu u razvoju hrvatske preporodne knjiženosti.

Središnji dio svečanosti upriličen je na Strossmayerovom trgu u središtu Jastrebarskog, gdje su točno u podne, nakon što je Kuburaška udruga iz Okića pucnjem obilježila otvorenje ove manifestacije, svi orkestri, pjevački zborovi i kulturno-umjetnička društva jaskanskog kraja pod ravnanjem maestra Dragutina Fabijanića, izveli hrvatsku himnu. Osim župana Željka Kolara, gradonačelnika Klanjca Zlatka Brleka i gradonačelnika Jastrebarskog Zvonimira Novosela, nazočni su bili i predsjednik Hrvatskog društva književnika Božidar Petrač, potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić i ravnateljica Kulturnog centra Klanjec Snježana Horvatin.

Cijeli tekst “Horvatske domovine” izgovorio je prvak Dramskog studija Jaska Antonio Agostini, a nakon svečane intepretacije himne, u kojoj je sudjelovalo čak 300 pjevača i svirača, svi prisutni uputili su se u obližnji perivoj dvorca Erdödy, koji su pomogli poznatom fotografu Šimi Strikomanu da snimi milenijsku fotografiju, kojomje dočarana karta Hrvatske i ispisana ’’Lijepa naša’’.


Fotogalerija