Zagorje
Bajka na dlanu

Obnova od potresa: Uskoro izmjene Zakona za ubrzanje čitavog procesa

Datum objave: 15. listopada 2021.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar je nakon završenog sastanka podsjetio kako je od prošle koordinacije srušena prva kuća stradala u potresu na području Krapinsko-zagorske županije te najavio daljni napredak „Konstatirali smo da će minimalno još 4 kuće biti srušene sigurno, a 7 ih je u postupku dodjele dokumentacije i postoji realna mogućnost da se sruše do kraja godine. Na žalost, ono što sam najavio i molio – da bi bilo dobro do kraja ove godine srušiti svih 28 objekata, to nije moguće iz objektivnih razloga. Naime, te kuće nisu legalno izgrađene, nemaju riješene imovinsko – pravne odnose i po sadašnjem zakonu to nije moguće, ali izmjenom zakona koju je predložilo Ministarstvo, koja je danas na sjednici Vlade i upućuje se u Sabor idući tjedan, to će biti moguće“ – naglasio je žup1an Kolar te dodao kako Zakon omogućuje i da se paralelno rade stvari vezane uz projektiranje, pa se nada da bi se na proljeće iduće godine svi ti objekti mogli početi graditi. „Dogovorili smo da ćemo sljedeću koordinaciju imati za mjesec dana u Gornjoj Stubici gdje ćemo proanalizirati dinamiku i nadam se da će se još u saborskoj raspravi iskristalizirati neke stvari što se tiče izmjene zakone sa ciljem da ubrzamo samu obnovu. Naša je obaveza prema ljudima da im omogućimo da se što prije vrate u svoje objekte“ – zaključio je župan Kolar.

Ravnatelj Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije Damir Vanđelić istaknuo je kako se tijek obnove i isplata novčanih naknada mogu detaljno pratiti na web stranicama Fonda gdje se za svaku kuću vidi u kojoj je fazi je obnova i kakvi su ugovori sklopljeni ili izvršeni.  „Prema prijedlozima i e-savjetovanju, promjena zakona bi zaista trebala ubrzati proces jer će upravni postupak između Ministarstva i Središnjeg državnog ureda biti puno brži jer će u upravnom postupku Ministarstvo odmah prebaciti predmet u Središnji državni ured odnosno Fond. Na taj način dobivamo značajno vrijeme i brzinu. Drugi segment u kojem bi trebalo doći do ubrzanja postupka je javna nabava. Treba pričekati i vidjeti kako će izgledati pravilnik koje Ministarstvo treba donijeti u roku 15 dana od donošenja Zakona“ – objasnio je ravnatelj Vanđelić te naglasio operativne pomake na održanom sastanku.

Načelnica Sektora za nadzor rada nadležnih tijela, žalbe i zastupanja pri Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Helga Svirčić istaknula je kako je Ministarstvo izvijestilo o riješenim predmetima i predmetima koji su u tijeku, s naglaskom da su svi predmeti obrađeni. Za one koji nisu bili rješivi čeka se izmjena i dopuna Zakona o obnovi nakon čega će se rad nastaviti. „Trenutno je na području Krapinsko – zagorske županije zaprimljeno 195 predmeta i od toga je za odlučivanje bilo zrelo nekih 50 posto, dakle da su se stekli uvjeti da se odlučuje. Od tih 50 posto, nekih 30 do 40 posto je provedivo prema trenutnom Zakonu o obnovi. Veliki problem je na nama u rješavanju obnove, a najveći problem su imovinsko-pravni odnosi i legalnost zgrade što ćemo premostiti s izmjenama zakona. Većina predmeta će biti rješiva onda. Poanta je da se ne bavimo imovinsko-pravnim odnosima i da ne rješavamo zemljišne knjige i legalnost zgrade“ – poručila je načelnica Sektora Svirčić, koja je na sastanku sudjelovala zajedno sa načelnicom Sektora za provođenje mjera ublažavanja posljedica elementarnih nepogoda Valentinom Buljubašić

Načelnik  Općine Marija Bistrica Josip Milički naglasio je kako će se najavljenom izmjenom Zakona  20 posto troška obnove koje su trebali plaćati oštećenici ući u domenu , koja će tako financirati 100 posto konstrukcijske obnove. „Na ovoj koordinaciji uvijek postoje neki operativni problemi na terenu i to uspješno rješavamo i s direktorom Fonda i s predstavnicima Ministarstva. Sve u svemu zadovoljni smo koordinacijom. Osjećaju se pomaci i izmjenom zakona i samom brzinom operativnosti. Pošto smo u Mariji Bistrici moram primijetiti da sakralni objekti koji su oštećeni u potresu u puno boljoj dinamici obnove, a to se obnavlja upravo iz Fonda za obnovu sakralne baštine i čini mi se da tu stvari idu puno brže. Vjerujem da ćemo tu brzinu postići i u obnovi obiteljskih kuća“ – poručio je načelnik Milički.

Načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić ponovio je kako proces obnove traje predugo te podsjetio kako je  prije nekoliko dana na području Gornje Stubice srušen prvi objekt. „Neke stvari se pokreću, možemo biti na neki način zadovoljni i to s malom dozom opreza jer predugo to traje, ljudi su nezadovoljni, i mi također, a svaki pomak budi nekakvu nadu i daje optimizam ne samo nama, već tim ljudima pogođenima potresom“ – rekao je  načelnik Krizmanić i dodao kako je trenutni smještaj oštećenika zasigurno vremenski limitiran što je gorući problem. „Očekujemo i moramo o tome razmišljati da će veliki problem biti obitelji koje su smještene u Jezerčici te one smještene u privatnim stanovima koje sufinancira ili financira država. Moramo voditi računa o njima jer je način financiranja tih stanova i smještaja u Jezerčici, siguran samvremenski limitiran i te obitelji svakako trebaju biti u fokusu kada je riječ o dinamici obnavljanja njihovih obiteljskih kuća“ – poručio je načelnik Krizmanić

Na sastanku je ispred Grada Donja Stubica sudjelovao Milan Kebet.

 


Fotogalerija