Zagorje
Bajka na dlanu

Obrtnička večer Udruženja obrtnika Zlatar

Datum objave: 6. ožujka 2016.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar je u pozdravnom govoru rekao “Imamo sjajnu suradnju sa obrtničkom i gospodarskom komorom. Slušamo Vaše potrebe i na taj način se i ponašamo – od sufinanciranja odlaska na sajmove, sufinanciranja tradicijskih obrta i izgradnje obrtničkog doma do stipendiranja deficitarnih zanimanja. Zahvaljujući svima Vama smo u 2014. i 2015. godini u KZŽ imali najviši rast zaposlenosti u Republici Hrvatskoj. Nakon napornog rada došli su i rezultati koje potvrđuju brojne statistike, što je samo još jedan dokaz vaše snage i izdržljivosti” naglasio je župan Kolar

Na večeri Udruženja obrtnika zlatar bio je i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec  koji se osvrnuo na probleme sa kojima se obrtnici susreću u svojem svakodnevnom radu  i potom zaključio “Trebamo nastaviti preuzimati nove poslove i otvarati nova radna mjesta. Mi znamo, možemo i hoćemo stvoriti bolju budućnost za sebe, za svoje obitelji i za svoje radnike” rekao je predsjednik HOK-a i poručio “Večeras ćemo se zabaviti, a sutra nastavljamo raditi!” Obrtnike iz Zlatara i okolnih mjesta pozdravil su i predstavnica Ministarstva poduzetništva i obrta Brankica Vrban, potpredsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Tomica Jurinjak i gradonačelnik Zlatara Stanko Majdak.

Središnji događaj večeri bila je dodjela priznanja obrtnicima za dugogodišnji uspješan rad.  Tako je Nikola Kunić, povodom 150 godina postojanja  Obrta za uslužno mljevenje žita Mlin iz Lobora, dobio povelju HOK-a za dugogodišnju potporu razvoja obrtništva i očuvanja obrtničke tradicije. Obitelj Kunić je sa mlinarskom djelatnošću počela 1865. godine kada je Mihael Kunić pred mlinarskim cehom u Varaždinu proglašen za izučenog i prvog mlinarskog djetića te je nakon proglašenja dobio i Svjedodžbu za obavljanje mlinarskog zanata. Nakon toga je u Loboru na potoku reku od grofa Keglevića zakupio mlin kojeg je kasnije i otkupio te koji se i danas nalazi u vlasništvu obitelji Kunić.

Za 30 godina uspješnog vođenja obrta pohvaljeni su Viktor Ponjak i Zdravko Gorički. Za 25 godina Mladen Ljubek i Franjo Sremec, a za 20 godina Dragutin Androić, Božica Cukor, Davor Galunić, Franjo Jurki, Stjepan Pavlek, Miljenko Risek, Zvonko Sedak Benčić, Dragutin Škrlec i Nadica Žučko.

Među gostima kojima je predsjednik UDruženja obrtnika Zlatar Darko Varga zahvalio na dolasku i podršci bili su i načelnici Lobora i Mača, Božidar Markuš i Stjepan Sokolić , zamjenica gradonačelnika Zlatara Jasenka Auguštan Pentek, predsjednik DVD-a Zlatar Željko Spevec te predstavnici drugih zagorskih udruženja obrtnika.


Fotogalerija