Zagorje
Bajka na dlanu

Očuvanje pčelinjeg fonda – 20.117,65 eura za 87 zagorskih pčelara

Datum objave: 26. srpnja 2023.

U Krapini je u srijedu, 26. srpnja 2023. godine, održana konferencija za medije na temu natječaja Krapinsko-zagorske županije za očuvanje pčelinjeg fonda u 2023. godini.

Javni natječaj za očuvanje pčelinjeg fonda na području Krapinsko-zagorske županije bio je otvoren od 26. svibnja do 26. lipnja 2023. godine. Potporu od 2,65 eura po pčelinjoj zajednici dobit će 87 korisnika, što za 7.658 pčelinjih zajednica iznosi 20.117,65 eura. Župan Željko Kolar istaknuo je kako je prvotno bio predviđen ukupan iznos od 15 tisuća eura, no on je zbog velikog interesa povećan na više od 20 tisuća. „Mi smo samo u posljednje 3 godine dodijelili bespovratnih potpora u iznosu od 72 850 eura. U tom iznosu nisu naznačena sredstva koja smo dali direktno pčelarskom savezu i pčelarskim udrugama za edukaciju i za nabavu opreme“ – rekao je župan Kolar i upozorio da je, u proteklih pet godina, samo jedna godina bila prava medna.  „Ove vremenske promjene su sve ekstremnije. Ono što ne uništi mraz, uništi tuča, olujni vjetar. Očigledno je da će naše potpore za očuvanje pčelinjeg fonda morati svake godine biti sve veće. Moramo dobro paziti da ostali poljoprivredni proizvođači koristeći razno razne pesticide ne nanose dodatnu štetu“ – rekao je župan te istaknuo kako u posljednji nekoliko godina na području županije nije bilo većeg pomora pčela kao što je bilo u nekim susjednim županijama.

Član Upravnog odbora Saveza pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije je u ime Saveza zahvalio Krapinsko-zagorskoj županiji na ovim potporama te naglasio kako pčelari danas ne mogu bez šećera. „To je jedan veliki dodatni izdatak za pčelare, pogotovo u ovo vrijeme kada su porasle cijene. Županije prati pčelare i njihov rad, te nam je i ova potpora pomogla da cijenu meda nismo morali dizati za više od 10 %“ kazao je Milinković, ujedno i predsjednik Udruge pčelara Nektar Konjščina.

Na konferenciji za medije govorila je i viša savjetnica za pravne poslove u Upravnom odjelu za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Tihana Husak.


Fotogalerija