Zagorje
Bajka na dlanu

Odana počast prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu povodom godišnjice smrti

Datum objave: 9. prosinca 2023.

Dan uoči 24. godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, u subotu 9. prosinca 2023., delegacija Krapinsko-zagorske županije predvođena županom Željkom Kolarom položila je vijenac i zapalila svijeće kraj njegove rodne kuće u Velikom Trgovišću.

“Franjo Tuđman je ušao u povijest hrvatskog naroda kao prvi demokratski izabrani redsjednik, najzaslužniji za stvaranje slobodne i neovisne Republike Hrvatske zajedno s hrvatskim braniteljima. Rekao bih da je u tim povijesnim okolnostima koje su se otvorile raspadom SSSR-a i rušenjem Berlinskog zida prepoznao trenutak višestoljetnih težnji hrvatskog naroda da ima samostalnu državu i u tom trenutku razboritom politikom uspio se izboriti tako da je i Međunarodna zajednica shvatila da se hrvatski narod referendumom odlučio za samostalnu državu, ne želeći da do toga dođe na krvavi način. Međutim, nažalost, nije bilo drugog izbora, agresija Srbije nas je primorala da vodimo obrambeni rat, a predsjednik je imao viziju da Hrvatska bude dio slobodnog svijeta”, rekao je župan Kolar te dodao da bi dr. Tuđman zasigurno bio zadovoljan i naporima novih generacija, koji su doveli do toga da uđemo u Schengen i da imamo euro za valutu.

“Naravno da ima puno stvari koje bi mogle biti bolje, i stvari koje smo i tad mogli drugačije trasirati, no mi u Zagorju ćemo uvijek odati pijetet našem Zagorcu, prvom hrvatskom predsjedniku”, zaključio je župan Kolar.

Uz župana, u delegaciji su bili i zamjenica župana Jasna Petek, potpredsjednik Županijske skupštine Željko Čleković, vijećnik u Županijskoj skupštini KZŽ Davor Kljak i Nikola Capar.

 


Fotogalerija