Zagorje
Bajka na dlanu

Odlična godina za zagorsko gospodarstvo – u Krapini dodijeljene Zlatne kune

Datum objave: 27. listopada 2022.

Zlatna kuna u kategoriji velikih tvrtki ove je godine dodijeljena OMCU CROATIA d.o.o. iz Huma na Sutli. U kategoriji srednjih tvrtki Zlatnu kunu je dobio Monaris d.o.o. iz Gornje Stubice, a u kategoriji malih tvrtki Vešligaj gradnja j.d.o.o. iz Pregrade.

Rekordan poslovni rezultat za 2021. godinu od preko 15 milijardi i 300 milijuna kuna je, u ovim uvjetima, doslovce ravan čudu. Bez obzira na agresiju Rusije na Ukrajinu, totalno poremećene odnose na tržištu energenata i naftnih derivata koji su stvorili ogromne probleme poduzetnicima i obrtnicima, naši poduzetnici i obrtnici ponovno pokazuju žilavost i čvrste temelje na kojima je posloženo njihovo poslovanje i za sada odlijevaju ovim neviđenim uvjetima poslovanja. No, vidjet ćemo kako će to dugo biti moguće i koliko će to utjecati na poslovanje i do kraja godine i sljedeće godine. Na svjetskoj i europskoj razini, nitko se zapravo ne usudi prognozirati što će se događati preko zime. Velike čestitke posebno nagrađenima dobitnicima Zlatne kune, oni su vrh vrhova od niza sjajnih tvrtki koje posluju na području Krapinsko – zagorske županije i ja im želim jedno normalno poslovno okruženje u kojem će oni onda pokazati da su među najboljima i u Hrvatskoj i Europi“ – čestitao je na početku događanja župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.


Župan Željko Kolar je zajedno sa predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Josipom Grilcem uručio kristalnu kunu Željku Rusanu, direktoru tvrtke Rusan – Mikron d.o.o. Kristalna kuna je dodjeljuena zbog najboljih poslovnih rezultata u kategoriji malih trgovačkih društava u 2018., 2019. i 2020. godini.

Tvrtka Rusan-Mikron d.o.o. iz Marije Bistrice obiteljska je tvrtka osnovana 1990. godine pod prvotnim imenom Mikron d.o.o., kao nasljednica obiteljskog obrta. Godine 2017. spajanjem tvrtke Mikron d.o.o. i obrta Štefice Rusan nastaje današnja tvrtka.  Tvrtka se u početku bavila proizvodnjom i veleprodajom zaštitne opreme te strojnom obradom metala, a s vremenom je pokrenula proizvodnju vlastitih proizvoda – nosača optičkih ciljnika i pribora za lovačko i sportsko oružje. Danas se bavi proizvodnjom dijelova za lovačko i sportsko oružje, različitih nosača optičkih, noćnih i termovizijskih ciljnika. U sklopu tvrtke je i podzemna streljana dužine 100 metara, koja služi za razna ispitivanja. Tvrtka trenutno ima pedesetak zaposlenika. Prisutan je stalni trend porasta proizvodnje i povećanja broja zaposlenih, uz istodobno proširenje strojnog parka. Tvrtka plasira više od 95 posto vlastitih proizvoda na europska i mnoga svjetska tržišta.

 

 

Zlatne kune su uručili zamjenica župana Jasna Petek i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Josip Grilec.

 

Tvrtka Vešligaj Gradnja j.d.o.o. osnovana je 2019. godine. Upornim  i prije svega kvalitetnim radom, potaknuti zadovoljstvom klijenata i poslovnih partnera, tvrtka trenutno ima 17 zaposlenih uz kontinuirano zapošljavanje novih djelatnika. Primarna djelatnost tvrtke je graditeljstvo s naglaskom  na visokogradnju (izgradnja stambenih, poslovnih, industrijskih i javnih objekata). Tvrtka se uspješno prilagođava potrebama tržišta  i usvaja nove standarde u poslovanju i izvođenju radova. Tvrtka je prepoznata kao kvalitetan izvođač i pouzdan suradnik u svim poslovnim projektima na domaćem i europskom tržištu.  Vešligaj Gradnja  budućnost gradi na povjerenju i zadovoljstvu  svojih klijenata,  s ciljem  i naljnjeg pružanja vrhunske izvedbe usluga i razvijanja u skladu sa zahtjevima suvremenog tržišta.

Tvrtka Monaris djeluje od 2005. godine kao proizvođač gumeno-tehničke robe te izvozi preko 95% svojih proizvoda,  a  proizvodi se plasiraju za automobilsku industriju, bijelu tehniku i građevnu industriju. Kranji kupci u automobilskoj industriji su Volkswagen, Mercedes i BMW. Tvrtka danas posluje na 6.500m² proizvodno-skladišnog prostora na lokaciji Gornja Stubica i Oroslavje i to na najsuvremenijim strojevima i opremi. Tvrtka godišnje preradi preko 1.300 tona sirovine i trenutno radi na novom projektu izgradnje vlastite mješaone gumenih smjesa kako bi zaokružili cjelokupan tehnološki proces i time smanjili ovisnost o drugim dobavljačima sirovine. Uz ovo ulaganje i nabavku suvremenih proizvodnih linija, strojeva i opreme postavljen je temelj za uspješan nastavak razvoja poslovanja.

Omco Croatia d.o.o. iz Huma na Sutli bavi se proizvodnjom staklarskog alata odnosno kalupa koji se koriste u proizvodnji staklene ambalaže. Veći dio proizvoda odnosno više od 95 % plasira se na inozemna tržišta. Povijest tvrtke OMCO Croatia je najuže povezana s proizvodnjom stakla na području općine Hum na Sutli. Tvrtka je nastala i počela kao mala radionica za popravak alata za izradu staklene ambalaže te se postepeno razvija unutar tvornice stakla „Straža“. Od 1. siječnja 1997. godine „Straža-Alatnica“ posluje u sustavu OMCO grupe iz Belgije. Pojedinačno kao tvornica OMCO Croatia je danas najveća tvornica takvog tipa proizvodnje na svijetu. Alat proizveden u OMCU-u danas se izvozi na sve svjetske kontinente. OMCO Croatia najopremljenija je tvornica za strojnu obradu metala s najmodernijom tehnologijom i opremom te kao takva centar je izvrsnosti i mjesto školovanja i obučavanja mladih ljudi koji čine većinu zaposlenika tvornice. Tvrtka danas zapošljava 770 djelatnika.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Josip Grilec istaknuo je kako je 2021. bila najbolja godina u povijesti zagorskog gospodarstva. „U 2021. godini poslovalo je 2.585 poduzetnika. a ukupno je bilo 23.464 zaposlenih. Prije 5 godina imali smo 18,000 zaposlenih u gospodarstvu, što je ogroman rast. Ostvarili smo 15 milijardi 761 milijuna kuna, 19 posto više nego 2020. godine, a ostvarena je bruto dobit od 1 milijarde i 66 milijuna. Produktivnost rada iznosi 672 tisuće kuna, blizu sto tisuća eura po zaposlenom, što je jako dobro za naše hrvatske prilike, pa i srednjeeuropske“ – rekao je predsjednik Grilec te još jednom naglasio izvoznički karakter gospodarstva te naveo kako se na području Krapinsko-zagorske županije za svaki uvozni euro izveze 1,7 eura. „Izvoz čini 5 milijardi 61 milijuna kuna. Uvezli smo 2 milijarde 881 milijun. Prošle godine isplatili smo prosječne neto plaće od 6.767 kuna, prije par godina je to bilo ispod 5.000, a sad idemo prema 1000 eura neto plaće“ – poručio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina.


Fotogalerija