Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 17. prosinca 2022.

Najbolji med na području Krapinsko – zagorske županije ove godine proizvela je Martina Krog iz Štuparja, koja je za svoj med dobila visoku ocjenu 19,88 (zlato), pehar, te novčanu nagradu Krapinsko – zagorske županije od 2000 kuna. Među brojnim dobitnicima zlata su i Dragutin Zajec i Tin Bogdanić, koji su se zajedno našli na drugom mjestu s ocjenom 19,84, te su također primili pehar i novčanu nagradu Krapinsko – zagorske županije u iznosu od 1500 kuna, a na trećem mjestu našao se med Spomenke Škrlec koji je također dobio visoku ocjenu od 19,80 (zlato) te pehar i novčanu nagradu od 1000 kuna.

“Uvijek je lijepo biti na vrhu i svakako treba težiti tome, bez obzira u čemu se natječete. Što se meda tiče, sve uvijek treba biti na vrijeme napravljeno, svake godine mijenjamo veliki broj saća i prije bagremove paše treba izvrcati cvjetni med, tako da se dobije što kvalitetniji bagremov med” – otkrila je mlada Martina Krog, koja dolazi iz obitelji višestrukih županijskih šampiona, pčelara s iskustvom od čak 30 godina.

“Očito je da je našim pčelarima potrebno lijepo vrijeme i kada imaju što vrcati, vrcaju fantastičan med. Pohvaljujem ovu akciju Hrvatskog pčelarskog saveza sa staklenkom koja će biti prepoznatljiva svima, mi ćemo tome dati još dodatni ‘završni dodir’ s prepoznatljivom etiketom i naš će med svakako biti prepoznatljiv. Dodatno je potrebno, a za što čitavo vrijeme pozivamo inspekciju, da se bore protiv onih koji na tržište stavljaju med koji nema veze s medom i da se strože kontrolira uvoz. Tako će kvaliteta našeg meda još više doći do izražaja na tržištu” – istaknuo je ovom prilikom  župan Željko Kolar, koji je nagrade najboljim pčelarima uručio zajedno sa pročelnicom nadležnom za poljoprivredu Sanjom Mihovilić i predsjednikom Saveza pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije Dragutinom Jurešom.

Okupljene su pozdravili i načelnik Općine Hrašćina Branko Tukač,  predsjednik Povjerenstva za ocjenjivanje meda prof. Dragutin Bubalo i predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet. “Vaša županija je jedna vrlo vrijedna košnica u tome, a ovo danas je jedan dokaz vaše velike aktivnosti kroz popularizaciju meda i pčelinjih proizvoda. Zagorski bagremov med ne samo u Hrvatskoj, nego i van granica daje značajne rezultate i potvrdu kvalitete koju ima. Vaš zagorski bagrem je iznad svih ostalih bagrema u Republici Hrvatskoj” – poručio je ovom prilikom predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza.

Za organoleptičko ocjenjivanje pristiglo je 117 uzoraka meda od 82 pčelara s područja županije, a provedenim ocjenjivanjem, ukupno 52 uzorka zaslužila su zlato, njih 51 srebro te 12 uzoraka broncu. U dodjeli nagrada i priznanja sudjelovali su i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban, načelnica Općine Konjščina Anita Krok, predsjednica Općinskog vijeća Hrašćine Ljubica Mikulčić i ravnateljica Srednje škole Bedekovčina Vera Hrvoj.

Program je održan u dvorani Područne škole Hrašćina, a među okupljenima je bila i ravnateljica OŠ Vladimir Nazor Budinščina Renata Kreber Mikšaj.


Fotogalerija