Zagorje
Bajka na dlanu

Odluka o preuzimanju OB Zabok – župan Kolar najavio podizanje ustavne tužbe

Datum objave: 13. rujna 2023.

Župan Željko Kolar je, odgovarajući na medijski upit, najavio da će Krapinsko-zagorska županija podnijeti ustavnu tužbu zbog odluke kojom će od 1. siječnja 2024. godine izgubiti osnivačka prava nad Općom bolnicom Zabok i bolnicom hrvatskih veterana.

„Krapinsko-zagorska županija će podnijeti ustavnu tužbu, jer smatramo da je ovaj potez Vlade neustavan“ – najavio je župan Kolar nakon službene potvrde ministra zdravstva Vilija Beroša kako će sve županijske bolnice postati državne.

„Pacijentima je sasvim svejedno tko će upravljati bolnicom, ali im je bitno da je ona dobro organizirana, dobro opremljena i da ima dovoljno kvalitetnog medicinskog osoblja koje će se moći posvetiti pacijentima.  Ova odluka jednostavno nema logike. Možete li mi navesti makar jedan primjer, iz bilo kojeg sektora, da je država preuzela poslove regionalne i lokalne samouprave i bila uspješnija. Ja vam mogu navesti više takvih slučajeva u kojima smo mi bili uspješniji, nakon što smo preuzeli njihove poslove – od izdavanja građevinskih dozvola, do preuzimanja ureda državne uprave. Odgovorno tvrdim da nikada ne bi bilo američke investicije u Opću bolnicu Zabok da je njome upravljala država. Ta bi investicija bila na Rebru, u Vinogradskoj ili možda u Dubravi, ali kod nas u Zagorju ne. Kad je za vrijeme pandemije trebalo dodatno opremiti našu bolnicu, nismo čekali Ministarstvo već smo odmah, u najkraćem roku, napravili rebalans i osigurali sredstva za kupnju potrebnih uređaja” – naveo je župan Kolar te ponovno istaknuo kako je ključ za bolje financijsko poslovanje zdravstvenih ustanova promjena načina njihovog financiranja. „Dok god je ovakav način financiranja, bolnice ne mogu poslovati pozitivno. Ako država određuje limit za prihode koji ne pokriva režije i troškove plaća, onda bolnica može poslovati samo negativno. Doduše, država može uvijek odlučiti u bolnički sustav ubrizgati drastično više sredstava i dakako da će one zbog toga poslovati financijski pozitivno, no za tu odluku im preuzimanje upravljačkih prava uopće nije potrebno” – naglasio je župan Kolar.

 

BEZ OBZIRA NA ODLUKU USTAVNOG SUDA, ŽUPANIJA ULAGANJA U SVOJU BOLNICU NEĆE SMANJITI NI ZA 1 EURO

„Vidjet ćemo što će reći Ustavni sud, no stanovnicima Krapinsko-zagorske županije i svima koji dolaze u Opću bolnicu Zabok i bolnicu hrvatskih veterana mogu poručiti da ćemo mi i dalje nastaviti sufinancirati njezin rad. Sve ono što smo radili do sada, radit ćemo i dalje – ulagat ćemo vlastita sredstva kako bi dizali standard usluge koje bolnica daj pacijentima. Ulaganja nećemo smanjiti ni za jedan euro“ – poručio je župan Kolar.