Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 23. studenoga 2009.

Na Bjelolasici je protekli tjedan održan redoviti godišnji sastanak Županijskih savjeta za europske integracije, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, kojem je prisustvovao i župan Siniša Hajdaš Dončić. Obzirom da se tijekom iduće godine očekuje završna faza pretpristupnog procesa, decentralizirani procesi informiranja i obrazovanja najšire zajednice još snažnije dolaze u prvi plan.
Komuniciranje s građanima o europskim integracijama, naravno, ne prestaje po ulasku Republike Hrvatske u EU, a mogućnosti sufinanciranja raznovrsnih projekata iz europskih fondova također se mijenjaju, o čemu je govorio državni tajnik iz Središnjeg državnog ureda razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU, Hrvoje Dolenec. Koordinacija trenutnih fondova na raspolaganju Republici Hrvatskoj svojevrsna su priprema korištenja strukturnih fondova, nakon ulaska u Uniju. To podrazumijeva prilagodbu institucija i budžetiranje, ali i velike obveze, a posebno je bitno postojanje definiranih i razrađenih projekata.
Kako je istaknula Mirjam Katulić, ravnateljica Uprave za potporu procesu pristupanja unutar MVPEI-a, tijekom iduće godine očekuje se veći broj predavanja, seminara i radionica za sve građane u obliku komunikacije koja odgovara na konkretna pitanja. Partneri i koordinatori na regionalnim razinama bit će upravo Županijski savjeti za europske integracije.