Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 5. lipnja 2018.

U tijeku su završne pripreme za održavanje tradicionalne manifestacije KZŽ 100% Zagorsko, koja će ove godine po prvi puta biti održana u Puli, 08. i 09. lipnja 2018. godine. Izvorne proizvode Zagorja predstavljat će pedesetak  izlagača – poljoprivredni proizvođači, obrtnici, tvrtke, toplice, agroturizmi, hoteli te restorani i kulturne ustanove. U ponudi će se naći bučino ulje, med, medenjaci, zagorski mlinci, povrće, voće,  rakije i likeri, sir, sokovi i voćna vina, suhomesnati proizvodi, kao i licitari i tradicijske igračke koji se nalaze pod zaštitom UNESCO-a. U sklopu manifestacije bit će organizirane cjelodnevne animacije za posjetitelje, poput prezentacije života krapinskih neandertalaca i umanjeni prikaz špilje Hušnjakovo (fotografiranje, animacija djece i odraslih), prikaza starih zanata, borbi i ratovanja vitezova u kasnom srednjem vijeku te bogat kulturno-umjetnički program. Na dan otvorenja manifestacije, u petak, 08. lipnja 2018. godine bit će održan  Susret istarskih i zagorskih gospodarstvenika kao i turističkog sektora.

 

Na kolegiju je istaknuto i to da će u subotu, 09. lipnja 2018. godine (Park Maksimilijana Vrhovca, Stubičke Toplice, 10,00 sati) biti održan „Festivalčić“, kojim Krapinsko-zagorska županija, kao nositelj projekta „Baltazar 4“, u suradnji s partnerima obilježava još jedan uspješni završetak školske godine. „Festivalčić“ je zamišljen kao program u kojem sudjeluju učenice i učenici iz osnovnih i srednjih škola partnera u projektu, a svoje škole će predstaviti putem promotivnog štanda te glazbenim, plesnim i dramsko-scenskim izvedbama. Svi zainteresirani posjetitelji će također moći sudjelovati u radionicama (lončarstvo, vezilje, izrada licitara) i prigodnim igrama na otvorenom.

 

Najavljeno je i održavanje uvodne konferencije projekta „Enter“, u ponedjeljak, 11. lipnja 2018. godine u Krapini (mala dvorana POU Krapina, 10,00 sati) koji se provodi u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014 – 2020“. Projektne aktivnosti osiguravaju jačanje kapaciteta Lokalnog partnerstva za zapošljavanje, unaprjeđenje partnerskog pristupa, razvoj tehničkih kapaciteta tajništva kao operativnog tijela za praćenje provedbe Strategije razvoja ljudskih potencijala KZŽ te će pružati cjelovitu podršku nezaposlenima i poduzetnicima početnicima u pokretanju poslovanja i poduzetničkom učenju, kao i poticati deficitarna zanimanja kao jedan od alata poticanja zapošljivosti mladih na području KZŽ.