Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 26. rujna 2018.

Brojne okupljene na okruglom stolu, koji je organiziran u sklopu obilježavanja Svjetskog dana prevencije samoubojstva (10. rujna) i Svjetskog dana mentalnog zdravlja (10. listopada), pozdravila je zamjenica župana Jasna Petek. „Organizirali smo okrugli stol kako bismo progovorili o svim crnim statistikama koje pokazuju kako Krapinsko-zagorska županija jedna od županija u samom vrhu po broju suicida, da s druge strane progovorimo o vrlo ‘nezgodnoj’ bolesti današnjici, odnosno o depresiji, a s treće strane o načinima prevencije u našim školama. Sve su to zapravo teme koje ćemo danas zajedno obraditi“ – rekla je zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek te zahvalila svima koji su sudjelovali u pripremi okruglog stola.

U sklopu okruglog stola Policijska uprava krapinsko-zagorska prikazala je analizu stanja i statističke pokazatelje suicida na području Krapinsko-zagorske županije, Zavod za javno zdravstvo KZŽ iznio je problem depresije kao vodećeg javnozdravstvenog problema današnjice te se predstavio projekt Društva psihologa KZŽ pod nazivom Edukacija i senzibilizacija djece, roditelja i nastavnika u srednjim školama Krapinsko-zagorske županije o problemu suicida mladih.

Istaknuto je kako se u zadnjih 10 godina značajno smanjio broj samoubojstva na području Krapinsko-zagorske županije, kojih je u prvih 8 mjeseci 2018. godine bilo 23. Više samoubojstva se događa samo na prostoru Požeško-slavonske i Ličko-senjske županije. Prosječno se najviše suicida događa na prostoru Općine Tuhelj, koja u proteklom desetljeću ima 8,1 samoubojstvo na 1000 stanovnika.  Govoreći o depresiji, posebno je naglašeno kako ju se nipošto ne smije miješati sa privremenim stanjima lošeg raspoloženja ili tuge, koja su kudikamo manje ozbiljnija.  Depresija je vodeći uzrok radne nesposobnosti u svijetu, bolest sa visokom smrtnošću (15% liječenih počini suicid) od koje se uspješno liječi u 70-80% slučajeva. Učestalost depresije je dvostruko veća kod ženskog spola. U borbi protiv depresije osobito je važno osnaživanje zajednice, djece i mladih. Zaštitni faktori su razvijene socijalne vještine, samopoštovanje, samopouzdanje, socijalna podrška i međuljudski odnosi.

Okrugli stol je organiziran s ciljem podizanja svijesti o važnosti preventivnih akcija, naročito onih usmjerenih djeci i mladima, očuvanja mentalnog zdravlja, kao i pružanja potpore i podrške osobama u riziku. Održanim predavanjima željelo se pridonijeti boljoj percepciji shvaćanja teme koja se zbog predrasuda ili nedovoljne informiranosti ne uočava kao veliki problem današnjice. 

Među okupljenima bilo je više ravnatelja županijskih zdravstvenih ustanova i osnovnih škola, kao i zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek.


Fotogalerija