Zagorje
Bajka na dlanu

Održan okrugli stol Posljedice obiteljskog nasilja po mentalno zdravlje žrtvi

Datum objave: 27. rujna 2022.

Okrugli stol održan je s ciljem informiranja stručnjaka o posljedicama obiteljskog nasilja po mentalno zdravlje žrtvi. Ukupno je sudjelovalo više od 50 stručnih suradnika centara za socijalnu skrb i domova socijalne skrbi, stručnih suradnika u odgojnim i obrazovnim ustanovama, zdravstvenim ustanovama te organizacijama civilnog društva. Zamjenica župana županije Jasna Petek ovom je prilikom istaknula važnost ovog projekta  u „educiranju stručnih osoba o radu sa žrtvama nasilja te u senzibilizaciji javnosti o tome da je nasilje neprihvatljiva kategorija“. Posebno je naglasila „da se nasilje ne događa negdje drugdje, već u našim obiteljima, susjedstvima i zajednicama i tiče se svih nas“.  Gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić zaželio je dobrodošlicu svima okupljenima i istaknuo da je „nasilje nešto na što ne trebamo zažmiriti, već napraviti nešto, i biti glasni ako je potrebno da bi mogli nešto riješiti kao zajednica“.

Okrugli stol nastavila je psihologinja Marina Ajduković, prof. dr. sc., profesorica Studijskog centra za socijalni rad Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Govorila je o posljedicama nasilja nad ženama u partnerskom odnosu na mentalno zdravlje žrtvi. Istaknula je niz čimbenika koje je potrebno uzeti u obzir pri radu sa žrtvama nasilja u partnerskom odnosu te neke od uzroka nasilja općenito. Naše se društvo nalazi u tranzicijskom razdoblju u kojem se znatno mijenjaju odnosi moći između žena i muškaraca kada posljedično raste nasilje. Rodna socijalizacija muškaraca nije pratila razvoj društva što se danas često očituje kroz nasilje nad ženama u partnerskim odnosima. Navela je da je potrebna sistematičan rad i suradnja različitih službi koje pružaju pomoć ženama žrtvama obiteljskog nasilja, no da je jednako potrebno raditi i s počiniteljima nasilja. Važno je prilagoditi pristup službi svakom pojedinom slučaju i dobro procijeniti rizike. Profesorica Ajduković navela je i ključne pojmove za sagledavanje učinaka na mentalno zdravlje žrtvi kroz dvije vrste nasilja: situacijsko nasilje i intimni terorizam te o preporukama za psihosocijalnu prevenciju. Govorila je o posttraumatskim reakcijama i kvaliteti života i naglasila da postoji rast nakon traume te da iskustvo nasilja žrtvi može donijeti i mnoge pozitivne promjene u vlastitom identitetu, životnim filozofijama, odnosima, razini empatije i otvorenosti za primanje pomoći.

Na kraju izlaganja, s prisutnima su svoje iskustvo podijelili i neki kolege iz publike iz perspektive svoje struke s ciljem poticanja suradnje između sektora i osvještavanja važnosti različitih dionika koji su potrebni za rad na ovako važnoj temi.

Okrugli stol organiziran je u sklopu projekta ‘Novi početak’, koji je prijavljen na Poziv UP.02.2.11 ‘Osiguravanje sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji’ kojeg financira Europska unija kroz Europski socijalni fond u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Nositelj Projekta je Krapinsko-zagorska županija, dok su partneri na Projektu Dom za žrtve nasilja u obitelji NOVI POČETAK I Centar za socijalnu skrb Krapina. Cilj projekta ‘Novi početak’ je uspostava skloništa za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji u Krapinsko-zagorskoj županiji. Osim same uspostave skloništa, žrtvama nasilja će se pružati i sustav podrške, savjetovanja i pomoći za vrijeme korištenja usluga, ali i nakon izlaska iz skrbi. Ovaj okrugli stol drugi je od sedam okruglih stolova koji se organiziraju s ciljem senzibilizacije javnosti o problemu nasilja u obitelju.

 

Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda, Poziv UP.02.2.2.11 ‘Osiguravanje sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji’, u sklopu Operativnog programa ‘Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.’

  Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Krapinsko-zagorske županije.

 Fotogalerija