Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 4. prosinca 2022.

Prijam je održan dan uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom te je zamjenica župana Jasna Petek nakon završetka prijma istaknula da je ovo prilika da se još jednom istakne glavna poruka. „Mi se, kao društvo, moramo što više prilagoditi svim osobama s invaliditetom i svoj djeci s teškoćama u razvoju, kako bi oni živjeli što kvalitetnije i bolje. Krapinsko – zagorska županija dugi niz godina njeguje odličnu suradnju s udrugama osoba s invaliditetom i kroz Koordinaciju i kroz suradnju s pojedinačnim udrugama. To radimo i kroz različite projekte i kroz sufinanciranje rada tih udruge te pomoć koju pružamo kada god je pomoć nekoj od tih udruga potrebna“ – pojasnila je zamjenica župana Petek dodavši kako su udruge osoba s invaliditetom na području Krapinsko-zagorske županije izuzetno kvalitetne, rade mnogo i pružaju jako puno usluga svojim članovima.

Predsjednik Koordinacije udruga osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije Dragutin Burek istaknuo je kako je ovaj sastanak bio još jedna prigoda da se predoče problemi koji muče osobe s invaliditetom te da predstave planove i programe narednog perioda.  „Ovo je isto tako prilika da izrazimo jedno veliko hvala Krapinsko – zagorskoj županiji koja nam pomaže u radu i koja je na neki način primjer kako bi institucije trebale pomagati udrugama osoba s invaliditetom. Između ostalog, donijeli smo nekoliko zaključaka te smo naglasili da bi trebalo pojačati kontrolu parkiranja za osobe s invaliditetom jer imamo slučajeve nepoštivanja tih pravila pa tako često osobe s invaliditetom prilikom obavljanja nekog posla pri određenoj instituciji, nemaju mjesto koje je označeno za njih. Budući da je to u nadležnosti policijske uprave, smatram da bi upravo oni trebali pojačati kontrolu tih parkirnih mjesta“ – naglasio je predsjednik Koordinacije udruge osoba s invaliditetom KZŽ Dragutin Burek.

 

„Svi mi trebamo pomoć 24 sata na dan“

Predsjednica Udruge distrofičara Krapina Marijana Janžek istaknula je kako se tijekom susreta razgovaralo o poteškoćama i problemima na koje nailaze udruge i njihovi članovi. „Mi u Udruzi cijele godine puno radimo, pružamo jako puno socijalnih usluga potrebnih našim članovima, od asistenata i pomoćnika, prijevoza, psihološke podrške, rehabilitacije…Ono što nas muči jest to što je sve financirano kroz projekte za koje znamo da se provode iz godine u godinu i nikad na kraju ne znamo što nas čeka iduće godine. Stvaramo stručni kadar koji pomaže našim članovima, ali ne znamo koliko ih dugo možemo zadržati“ – pojasnila je predsjednica Udruge distrofičara te se osvrnula i na drugi problem koji muči članove njihove udruge. „Svi mi smo osobe koje trebamo pomoć 24 sata na dan. Promišljamo o tome što s namašto s našim korisnicima kad više neće imati tko brinuti o njima. Htjeli bi apelirati na sustav da se počne o tome razmišljati, da naši članovi ne završe u staračkim domovima, da se počne stvarati institucionalna podrškakako bi svi mi imali nekakvu budućnost i da bismo svi mi znali da će se netko za nas pobrinuti kada članovi naših obitelji to više neće moći“ – poručila je Mirjana Janžek.

„Potreba zakonskog reguliranja prijevoza osoba s invaliditetom“

Tajnica Društva multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije Svjetlana Pripeljaš je ponovno istaknula velik problem prijevoza osoba s invaliditetom na području Krapinsko-zagorske županije. „Prijevoz za osobe s invaliditetom uopće ne postoji. Danas smo se dogovorili da bi zajednički krenuli u zagovaranje i lobiranje prema nacionalnoj razini, da se zakonski regulira obveza prijevoznika da u svom voznom parku moraju imati barem jedno prijevozno sredstvo koje bi bilo prilagođeno osobama s invaliditetom. Naime, naša je županija u samom vrhu po broju osoba s invaliditetom i imamo veliki problem kod zapošljavanja jer ljudi ne mogu doći od mjesta do mjesta“ – rekla je tajnica Društva multiple skleroze dodavši kako se nada da će u suradnji s Županijom doći do nekog rješenja na zadovoljstvo svih osoba s invaliditetom na području županije.