Zagorje
Bajka na dlanu

Održan prvi GirlsCode kamp u KZŽ: Inspiracija mladim djevojkama da se usmjere prema STEM karijerama

Datum objave: 11. srpnja 2023.

U Čudesnoj šumi u Mariji Bistrici u tjednu od 3. do 8. srpnja 2023. održan je Girls Code kamp u organizaciji Poduzetničkog centra KZŽ te Krapinsko-zagorske županije, uz sufinanciranje Saveza Alpe Jadran te uz partnerstvo slovenskih i austrijskih partnera.

Kamp je okupio deset djevojčica od 14 do 16 godina koje su šest dana spavale u šatorima, upravljale robotima i koristile prave izviđačke alate. Upoznale su se s važnosti usklađivanja tehnologije i prirode kako bi stvarale nove inovacije te razvijale poduzetničke vještine potrebne za budućnost, sve kroz  zanimljive aktivnosti i kreativne projekte.

„Veliki  broj  zanimanja  koja  potpadaju  pod  akronim  STEM  dobro su plaćena, a unatoč tome interes mladih za studiranjem istih ne raste. S obzirom na nedostatak mlade populacije koja želi ići na vrhunske specijalističke studije, potrebno je pronaći način da se potakne mlade u Hrvatskoj na studiranje grana iz oblasti STEM-a, jer se do poslova dolazi znatno brže, a uz to ti su poslovi uglavnom više plaćeni, čak i uvjetima stagnacije gospodarstva. Ovaj kamp prilika je za osnaživanje sljedeće generacije i za inspiraciju mladim djevojkama da se usmjere prema STEM karijerama”, rekao je župan Željko Kolar.

Direktorica Poduzetničkog centra KZŽ Helena Matuša zadovoljna je organizacijom prvog ovakvog kampa na području naše županije te je istaknula kako se na ovaj način šalje jasna poruka podrške djevojčicama da odabiru STEM zanimanja.

„Neka istraživanja su pokazala da često društvo, nekako možda i nesvjesno, više daje uloge da se dječaci okreću prema tehničkim i tehnološkim zanimanjima, a djevojke biraju humanizam ili društvene znanosti općenito. Trend se polako mijenja te želimo tome pridonijeti pa smo osmislili ovo logorovanje, koje obuhvaća učenje životnih vještina, preživljavanja, boravak u prirodi, zajedno s učenjem o tehnologiji. Cilj nam je da ovo postane svakako godišnje događanje koje je prepoznatljivo za Krapinsko-zagorsku županiju, kojim dokazujemo da je moguće spojiti tehnologiju, prirodu i uživanje“, rekla je direktorica Poduzetničkog centra KZŽ Helena Matuša.

 

 


Fotogalerija