Zagorje
Bajka na dlanu

Održan radni sastanak župana Željka Kolara i ravnateljice DZS Lidije Brković

Datum objave: 21. rujna 2021.

Župan Željko Kolar pozvao je sve koji imaju mogućnost da iskoriste još preostala četiri dana i sami se popišu, a one koji nemaju, da od ponedjeljka budu kooperativni s popisivačima, kojih će u Zagorju na teren izaći preko 200. „Svi popisivači moraju imati covid potvrde. Za popisivače koji nisu cijepljeni, koji će se testirati svaka dva do tri dana brzim testovima, mi smo za prvi tjedan, na naših 18 lokacija, ordinacija opće prakse unutar Doma zdravlja KZŽ, osigurali testove za prvi tjedan. Nadam se da će ravnateljici nacionalni Stožer, nadležno ministarstvo i Vlada RH osigurati testove za čitavu Hrvatsku kako bi se popisivači koji nisu cijepljeni i nemaju covid potvrdu mogli testirati i normalno odraditi posao“ – rekao je župan Kolar.

Do sada se u Zagorju popisalo 17.559 osoba, što je dobro i nadam se da će što više ljudi iskoristiti priliku da se sami popišu. Zahvala svima onima koji su to napravili, poziv onima koji nisu, a imaju mogućnost da to naprave. Molim sve da budu kooperativni, da im olakšaju taj posao jer to je ozbiljan posao, tako je pripremljen i siguran sam da će tako biti i obrađen“ – poručio je na župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković podsjetila je kako se prvi digitalni popis stanovništva provodi od 13 rujna te da faza samopopisivanja, u kojoj građani kroz sustav e-građani mogu popisati članove svog kućanstva, traje do 26. rujna. „Do sada smo iznimno zadovoljni odazivom jer je više od 730.000 osoba već upisano preko sustava e – građani, a zadovoljni smo i odazivom na području Krapinsko – zagorske županije, gdje se do sada popisalo nešto više od 17.500 građana. Naravno, vremena još uvijek za popisivanje ima, do nedjelje, a ima vremena i za sve nove korisnike da potraže pristup sustavu e – građani i samostalno popišu sebe i članove svoga kućanstva“ – kazala je ravnateljica Državnog zavoda za statistiku te dodala da terenska faza počinje idućeg ponedjeljka, 27. rujna, kada na teren izlazi gotovo 8000 popisivača, koji po prvi puta neće imati papirnate obrasce nego prijenosna računala. Druga faza će trajati do 17. listopada, uz mogućnost produžetka do 29. listopada, ako se ustanovi da u prvoj i drugoj fazi nisu popisane sve popisne jedinice.

Na novinarsko pitanje što ako popisivač ne nađe nikoga kod kuće, odgovorila je da je dužan ostaviti poruku i kontakt na koji se osoba treba javiti i dogovoriti kada će popisivač opet doći i obaviti popis. Kontrolna šifra koju građanin dobije nakon samopopisivanja treba se predati popisivaču. „Ukoliko mislite da taj dan nećete biti u kući, dovoljno je šifru ostaviti na vratima ili kod susjeda, bitno je da popisivač dobije tu šifru“ – rekla je ravnateljica Brković te istaknula kako ovlašteni popisivači na teren izlaze tek 27. rujna. „Imat će akreditacije s imenom i prezimenom, na kojima su i logo Zavoda i popisa te prijenosna računala, a imat će maske i majice s logom i sloganom popisa. Istaknut je i broj osobne iskaznice popisivača, pa svatko može zatražiti osobnu da se vidi da se radi o toj osobi“ – pojasnila je ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković.


Fotogalerija