Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 18. ožujka 2015.

Na sastanku se raspravljalo o usluzi prijevoza osoba s invaliditetom na području Krapinsko-zagorske županije u narednom razdoblju. Poznato je da je nakon završenog trogodišnjeg programa Ministarstva socijalne politike i mladih u srpnju prošle godine, Krapinsko-zagorska županija do kraja siječnja ove godine u potpunosti financirala troškove usluge prijevoza i on je za sve osobe s invaliditetom bio besplatan. Stav udruga koje čine koordinaciju bio je da prijevoz na taj način nije potreban obzirom da mnoge udruge imaju svoje automobile te same vrše usluge prijevoza. Dogovoreno je da će se u narednom razdoblju usluga nastaviti na način da će osobe s invaliditetom participirati u troškovima prijevoza i plaćati 2 kn po prijeđenom kilometru. Krapinsko- zagorska županija i nadalje će sufinancirati uslugu plaćanjem mjesečne rate za kredit za jedno vozilo kojim se usluga obavlja.

 

Zamjenica župana Jasna Petek ukratko je članove Koordinacije informirala o natječaju za dodjelu financijskih potpora projektima i programima udruga na području Krapinsko-zagorske županije za 2015. godinu koji je objavljen od strane Krapinske zagorske županije 13. ožujka i traje 35 dana, odnosno do 17. travnja ove godine. Pojasnila je uvjete natječaja i naglasila kako su projekti udruga osoba s invaliditetom od posebnog značaja jer se odnose na mrežu usluga za svoje članove i tako utječu na njihovu socijalnu integraciju i poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom. Ujedno je pozvala sve predstavnike udruga da prijave svoje projekte i programe te da prisustvuju najavljenim radionicama.

 

Predstavnici Policijske uprave krapinsko-zagorske upoznali su prisutne sa inicijativom da se ove godine započne s aktivnostima kojima bi se policijski službenici i djelatnici na šalterima educirali o specifičnim potrebama osoba s invaliditetom i u skladu s time usmjerili svoje postupanje prilagodivši ih osobama s invaliditetom kako bi lakše zadovoljili svoja prava i potrebe. Ideja je da udruge educiraju policijske službenike, a također bi se osim edukacije izradio i jedan adresar za sve policijske službenike sa popisom svih udruga osoba s invaliditetom i kontaktima osoba koje službenik može pozvati u slučaju da ima postupanje prema osobi s invaliditetom i da ta osoba ima problema s ostvarivanjem svojih specifičnih potreba. Udruge su prijedlog prihvatile sa zadovoljstvom i dogovoreni su temelji buduće suradnje.

 

Na kraju sastanka dogovoreno je da će se na sljedećem sastanku izabrati novi predsjednik/ca Koordinacije obzirom da mandat sadašnje predsjednice gđe. Nade Smrekar ističe u lipnju ove godine.

 


Fotogalerija