Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 2. veljače 2023.

Sastanak je vodio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, u čijoj su pratnji bili i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji socijalne politike Marin Piletić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar zdravstva Vili Beroš i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.  Uz župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara, na sastanku su bili i ostali župani uključeni u projekt Sjever: župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić.

Nakon uvodnih pozdrava premijera Plenkovića, župana Posavca i gradonačelnice Čakovca Ljerke Cividini, ministrica Nataša Tramišak iznijela je pregled mogućnosti ulaganja na području Sjevera Hrvatske. Ministar Marin Piletić predstavio je Poziv za izgradnju i opremanje centra za starije osobe i pregled ulaganja na području Sjevera Hrvatske, dok je ministrica Marija Vučković govorila o ulaganjima u poljoprivredu i ribarstvo na području Sjevera Hrvatske.  Premijer Andrej Plenković je nakon sastanka istaknuo kako je poseban naglasak stavljen na temu regionalnog razvoja, socijalne politike i poljoprivrede te da je objedinjena rasprava sadržajna, sa iznijetim interesima i prioritetima župana, sugestijama saborskih zastupnika, ali i politike Vlade koje provode nadležna ministarstva.

„OVDJE IMA PUNO PROSTORA ZA ISKORAK, ZA BOLJU SURADNJU I BRŽE RJEŠAVANJE PROJEKATA“
Župan Željko Kolar je nakon sastanka istaknuo kako je prošlo godinu dana od potpisivanja ugovora do ponovnog sastanka, koji je protekao u revijalnom tonu. „To ne znači da se ništa nije radilo u Vladi, dapače bilo je niz javnih natječaja i poziva koji su bili usmjereni na povlačenje europskih sredstava po pojedinim područjima, ali oni nisu direktno vezani za Razvojni sporazum. Ovdje ima puno prostora za iskorak, za bolju suradnju i brže rješavanje projekata. Zato sam i predložio danas da se promijeni jedan dio sporazuma odnosno da kad se odredi indikativna lista svih natječaja koji će se raspisivati po novoj financijskoj omotnici, da onda mi napravimo vremenski plan provedbe tih projekata“ – rekao je župan Kolar objasnivši kako bi zbog samog planiranja i projektiranja te dinamike bilo puno bolje da se definira provedba strateških projekata. „Svakom je jasno da se ne može sve odjedanput, ali da se dogovorimo koji su to prioriteti i da znamo kada će se koji projekt izvoditi. Primjerice, lepoglavska spojnica je ušla u Razvojni sporazum. Studija utjecaja na okoliš objektivno traje dvije godine, a izrada projektne dokumentacije i dobivanje građevinske dozvole traje dvije godine i onda znamo da se tek za pet godina može početi s izgradnjom lepoglavske spojnice. Što znači da bi ova postojeća pruga trebala hitnu sanaciju jer ne zadovoljava ni one najmanje uvjete“ – naveo je župan Kolar.

Na sastanku su sudjelovali i saborski zastupnici s područja Krapinsko-zagorske županije Siniša Hajdaš Dončić i Žarko Tušek te ravnateljica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar.

URUČENI UGOVORI ZA PROJEKTNO-TEHNIČKU DOKUMENTACIJU ZA ZGRADE CENTRA ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE I ZAVODA ZA HITNU MEDICINU
Nakon sastanka podijeljeni su i ugovori o dodjeli EU sredstava za pojedine projekte iz pet sjevernih županija: Ugovori za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije, Ugovori iz projekta “Zaželi” te Ugovori za ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju. Uručeno je ukupno 56 ugovora vrijednosti oko 54 milijuna kuna. Župan Željko Kolar preuzeo je ugovor o dodjeli 241,68 tisuća eura bespovratnih sredstava za projektno tehničku dokumentaciju za izgradnju nove zgrade Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, dok je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije Krešimir Božić preuzeo  ugovor kojim se odobrava 128,69 tisuća eura bespovratnih sredstava za izradu projektno tehničke dokumentacije za izgradnju zgrade sjedišta Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije.

Dodatno, ugovor u sufinanciranju za projekt Općine Hrašćina primio je načelnik Branko Tukač te za projekt svog OPG-a Radovan Herceg.


Fotogalerija