Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 19. siječnja 2015.

Sastanku su prisustvovale zamjenica župana Jasna Petek, saborska zastupnica Dunja Špoljar, ECH specijalist savjetnica Jasna Cvetković Lay te članice Radne skupine za darovitu djecu: Sanja Šakoranja – ravnateljica OŠ Oroslavje; Snježana Večerić Topolovec – stručna suradnica DV GK Krapina; Vesna Tomorad – stručna suradnica OŠ Marija Bistrica; Katarina Biondić – stručna suradnica OŠ Zlatar; Natalija Knezić-Medvedec – stručna suradnica OŠ Tuhelj; Ines Krušelj Vidas – knjižničarka OŠ Gornja Stubica; Ivan Lamot – pročelnik županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu.

Krapinsko-zagorska županija i dosad je na razne načine poticala rad darovite i talentirane djece: stipendiranjem, financiranjem županijskih natjecanja i smotri te raznim pomoćima pri dodatnom usavršavanju i nabavci potrebnih sredstava za učenje i rad darovite djece.

Zamjenica Petek je u uvodnom obraćanju govorila o razlozima organizacije sastanka koji se ukratko mogu svesti na inicijativu Krapinsko-zagorske županije i stručnih suradnika određenih škola da se rad s darovitim učenicima podigne na jednu višu, sistematičniju i kvalitetniju razinu na području županije.

Nakon toga je gđa.Cvetković Lay ukratko predstavila svoj stručni rad sa darovitom djecom kroz rad Centra za poticanje darovitosti Bistrić, te održala kraću prezentaciju u kojoj je na pregledan način pojasnila pojmove darovitosti, talentiranosti, kreativnosti te prikazala situaciju i stanje brige za darovitu djecu u Republici Hrvatskoj s osvrtom na neke zemlje Europske unije.

Prezentacija je potaknula i kraću raspravu u kojoj je više nazočnih na sastanku iznijelo svoja iskustva u radu s darovitom djecom te su upućeni i upiti gđi. Cvetković Lay za komentar i viđenje istog s pozicija njezina stručnog iskustva.

Skupini se obratila i saborska zastupnica Dunja Špoljar koja je pohvalila i podržala inicijativu Županije i Radne skupine.

Slijedom nekoliko zajedničkih sastanaka Radne skupine dogovoreno je da se za vrijeme proljetnih praznika organiziraju radionice iz raznih područja za darovitu i talentiranu djecu u pet osnovnih škola čije su predstavnice u Radnoj skupini, a škole su iskazale spremnost za organizaciju radionica i imaju iskustva i prakse u radu s darovitom djecom.

 

Dogovoreno je također da se pristupi nabavci testova za dijagnosticiranje darovitih učenika kojima će se, za početak u osnovnim školama u kojima će biti organizirane radionice, provesti dijagnosticiranje učenika nižih razreda ( II.ili III. ). Za njih i svu ostalu djecu s područja Krapinsko-zagorske županije koja će pokazati talent i interes za određena područja, biti u mogućnosti doći na radionice i koja će se javiti za radionice, radna skupina razrađuje detalje.

U planu je otvaranje Savjetovališta za darovite, za početak „telefona za darovite“ na kojem će stručne osobe u određeno vrijeme biti dostupne i davati zainteresiranim roditeljima, učiteljima, nastavnicima kao i samim učenicima odgovore i savjete o pitanjima vezanim za darovitost.

Konkretnije o svim aktivnostima koje se planiraju u području darovitosti planiraju se prezentirati javnosti uz ovogodišnje obilježavanje Dana darovitih ( 21. ožujka).


Fotogalerija