Zagorje
Bajka na dlanu

Održan sastanak s dječjim gradonačelnicima i načelnicima

Datum objave: 6. listopada 2022.

Sastanak je u prostorima Osnovne škole Sveti Križ Začretje zajedno sa županom Željkom Kolarom vodio dječji načelnik Svetog Križa Začretja Gabrijel Piljek. Na sastanku su sudjelovali i zamjenica dječjeg načelnika Svetog Križa Začretja Gita Piljek, dječja gradonačelnica Pregrade Ela Čuček, dječja načelnica Marije Bisrice Paulina Švaljek, dječji načelnik Kumrovca Petar Županić, dječja načelnica Bedekovčine Iva Gorički, dječji načelnik Radoboja Fran Pelin, dječja načelnica Tuhlja Gabriela Lepej sa vijećnicom Laura Pleško, dječja načelnica Zagorskih Sela Gabrijela Jurak i zamjenica dječjeg načelnika Mača Ivana Herceg.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako Krapinsko-zagorska županija ponosno nosi status Županija – prijatelj djece te je u Dječjem organizirala i brojne prigodne aktivnosti. „Prva smo županija u Hrvatskoj koja je uvela dječji proračun i participativni dječji proračun, koji je rezultirao brojnim realiziranim hvalevrijednim projektima. Danas ćemo predstaviti novi Javni poziv za participativni dječji proračun za 2023. godinu. Osim toga želja nam je razmijeniti mišljenja i čuti vaše prijedloge što može županija učiniti u ovoj godini za poboljšanje potreba i prava djece“ – rekao je na početku sastanka župan Kolar.

Krapinsko-zagorska županija je po završetku sastanka objavila javni poziv u sklopu kojeg je se po četvrti puta omogućila djeci i onima koji rade s djecom aktivno sudjelovanje u kreiranju i provedbi proračuna.  Raspodjeljuju se ukupna sredstva u iznosu od 200.000,00 kuna. U odabir projekta, koji će biti financirani, su i ovaj put uključeni dječji gradonačelnici, gradonačelnice, načelnici i načelnice. Javni poziv bit će otvoren 45 dana, a donošenje odluke o projektima koji će se financirati očekuje se početkom godine. Prije toga će se ponovno održati sastanak dječjih načelnika i gradonačelnika.

Na sastanku su dječji čelnici i dječje čelnice zagorskih općina i gradova informirali župana o provedenim aktivnostima u 2022. godini, međusobno su dogovarali aktivnosti za naredno razdoblje te župani postavljali pitanja o aktivnostima Županije te je održana i prigodna radionica, koju su vodile dugogodišnja voditeljica Dječjeg vijeća Općine Tuhelj Snježana Romić i Aneta Škreblin iz Doma Novi početak.

Na sastanku je bila i pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, udruge i mlade Martina Greguroviš Šanjug, ravnatelj Osnovne škole Sveti Križ Začretje Dario Šimag te u ime Općine Sveti Križ Začretje pročelnica Maja Piljek Jerneić.

 


Fotogalerija