Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 20. srpnja 2018.

Okupljene gradonačelnike i načelnike te ostale predstavnike općina i gradova je na početku sastanka pozdravio župan Željko Kolar, dok je  sam sastanak vodila zamjenica župana Jasna Petek zajedno sa zamjenikom Anđelkom FerekomJambrekom.

Dnevni red:

1. Raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske,

2. Suzbijanje bolesti vinove loze – Zlatna žutica,

3. Informacija o statusu poduzetničkih zona,

4. Udruga Prvi hrvatski redarstvenik – potpora obilježavanju 28. obljetnice postrojavanja postrojbe,

5. Osnivanje lokalnih savjeta mladih.

6. Gradovi/općine prijatelji djece

Najviše pozornosti privukla je tema o bolesti vinove loze – zlatnoj žutici.  „Ovo je ozbiljan problem, skoro je jedna trećina županije u žarišnom području te je potrebna zajednička akcija kako bi mogli spriječiti širenje, a zatim i iskorijeniti samu bolest“ – naglasio je zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek te naveo kako su najveći problem neregistrirani ili zapušteni vinogradi, koji se ne tretiraju na odgovarajući način te su kao takvi središte širenja zaraze. O temi su govorili i stručnjaci iz savjetodavne službe i fitosanitarne inspekcije koji su još jednom naglasili potrebu sveobuhvatne akcije, bez koje bi se posljedice ove bolesti mogle biti slične onoj filoksere s početka 20. stoljeća, odnosno da bi u krajnjoj liniji moglo doći i do nestanka vinograda u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Zamjenica župana Jasna Petek je nakon završetka sastanka istaknula kako je Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije jedan od najaktivnijih u Hrvatskoj te želi potaknuti jedinice lokalne samouprave na osnivanje savjeta mladih, a same mlade ljude na aktivnije uključivanje u svoju društvenu zajednicu. Zamjenica župana za društvene djelatnosti „Krapinsko-zagorska županija i gradovi i općine s našeg područja zajednički puno radimo te kod svih aktivnosti vezanih za djecu vrlo lako postignemo dogovor. Odgovoran pristup prema djeci je kroz status Grad/Općina prijatelj djece već formaliziralo 10 jedinica lokalne samouprave te sama Županija koja je, zajedno sa Primorsko-goranskom, prva u Hrvatskoj dobila titulu Županija prijatelj djece. Punu podršku pružamo i ostalim gradovima i općinama koje su na tom putu, a dakako da našu okolinu želimo učiniti još kvalitetnijom za odrastanje djece, što je zasigurno i velika mjera demografske obnove“  – naglasila je zamjenica župana Jasna Petek.

Na sastanku je također istaknuto kako je od 63 registrirane poduzetničke zone u Krapinsko-zagorskoj županiji samo njih 7 verificirano sukladno posljednjim zakonskim promjenama te se predstavnicima gradova i općina skrenula pažnja na potrebu pokretanja odgovarajućeg postupka, kako bi u budućnosti moglo dodatno pospješiti njihovo funkcioniranje.  Sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu također je istaknuto kako je istekao rok za donošenje programa rada raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem od strane općina i gradova na čijem se području ono nalazi. Budući da većina jedinica lokalne još uvijek nisu donijele taj program, isti će umjesto njih morati donijeti Krapinsko-zagorska županija.

Predsjednik Udruge Prvi hrvatski redarstvenik Zdravko Lončar i predsjednik županijske podružnice Krapinsko-zagorske županije Ivan Babić su, nakon iskazivanja potpore Krapinsko-zagorske županije i odluke o financijskoj pomoći od 10.000 kuna, simboličnu financijsku potporu zamolili i predstavnike jedinice lokalne samouprave. Program obilježavanja 28. obljetnice postrojavanja prvih hrvatskih redarstvenika biti će održan u Mariji Bistrici 4. kolovoza 2018. godine.


Fotogalerija