Zagorje
Bajka na dlanu

Održan sastanak sa dječjim gradonačelnicima/ama i načelnicima/ama

Datum objave: 9. listopada 2021.

Sastanak je zbog epidemioloških mjera održan mrežno, a na njemu su sudjelovali: dječja načelnica Općine Bedekovčina Iva Gorički, dječja načelnica Općine Sveti Križ Začretje Tihana Vorih,  kumrovečki dječji načelnik Petar Županić, dječja načelnica u Zagorskim Selima Gabrijela Jurak, dječja načelnica Marije Bistrice Paulina Švaljek, dječji načelnik Općine Veliko Trgovišće Dominik Šoštar, dječji načelnik Općine Radoboj  Fran Pelin, tuheljski zamjenik dječje načelnice Mihael Ban, zabočka zamjenica dječje gradonačelnice Sara Premrl,  zamjenica pregradske dječje gradonačelnice Ana Šantek. Sastanku su nazočili i njihovi mentori, stručni suradnici u osnovnim školama  i predstavnici društava Naša djeca s područja županije.

Na sastanku je predstavljen koncept Participativnog dječjeg proračuna za 2022. godinu, podrazumijeva uspješan mehanizam identificiranja i realiziranja potreba djece u cilju povećanja dječje uključenosti u donošenje odluka kroz aktivno sudjelovanje djece u kreiranju i provedbi proračuna. Na taj se način kroz razvoj suradnje i dijaloga direktno zadovoljavaju potrebe djece u zajednici. Putem Javnog poziva po treći će se put omogućiti djeci da predlažu svoje projekte, a oni koji će biti vrednovani kao prioritetni uvrstiti će se u proračun za 2022 godinu. Dogovoren je ponovni sastanak župana s gradonačelnicima/ama i načelnicima/ama za prosinac kada bi se trebali odabrati projekti koje će se financirati. Tekst javnog poziva biti će objavljen 8. listopada 2021. godine na službenim mrežnim stranicama Krapinsko-zagorske županije, pod rubrikom Natječaji i javni pozivi, a prijave projekta mogu se podnijeti do 26. studenog 2021. godine.

Na sastanku su djeca imala priliku postaviti pitanja županu, a najviše zanimanja bilo je za područje zaštite okoliša.

Tom prilikom uputili su i neke poruke odraslima, poput:

„Molim odrasle da više slušaju djecu i da ne prenose svoju lošu energiju na njih.“

„Molim odrasle da se svi više igraju s djecom! „

„Molim da roditelji posvete puno više vremena sa svojom djecom!“

„ Dječja prava su važna i nisu samo odrasli ti koji razmišljaju!“

„Omogućite nam da školsku godinu završimo u školi.“

„Gledajte budućnost kroz perspektivu djece“

„Dijete je osoba željna pažnje.“

„Djeca su budućnost svijeta.“

„Djeca su najljepša stvorenja.“

„Djeca žele sigurnost.“

„Molim odrasle da više slušaju djecu i da ne prenose negativnu energiju na njih.“

Krapinsko-zagorska županija vrlo odgovorno pristupa primjeni Konvencije o pravima djece i prava djece kao i činjenici da nosi status Županija – prijateljica djece. Pravo na izražavanje vlastitog mišljenja i pravo na sudjelovanje jedna su od važnijih dječjih prava, a ovakvim načinom suradnje s dječjim predstavnicima nastoji se uključiti djecu u pitanja koja se odnose na njih.


Fotogalerija